Prezident Miloš Zeman druhý den své oficiální návštěvy Vysočiny - ilustrační snímek

Prezident Miloš Zeman druhý den své oficiální návštěvy Vysočiny - ilustrační snímek Zdroj: reprofoto Twitter Jiří Ovčáček

Karel Steigerwald: Tak už konečně klepněte prezidenta přes prsty. Ale kdo?

Začal si myslet, že má právo jmenovat a neschvalovat ministry čili sestavovat vládu. Když se Hamáček domáhá koaličního práva mít ministry ČSSD podle svého, nikoliv prezidentova mínění, považuje to Zeman dokonce za drzost. Za drzost je nutno považovat jeho neústavní chování.

Zeman vyrostl na drobných přešlapech, procházely mu, tak přidával, dnes už si práva a povinnosti prezidenta vykládá, jak chce. S drzostí jemu vlastní se chová jak kníže pán, kterého se žádná ústava netýká. Takové zjevy jsme na Hradě měli naposledy za komunistů, kdy se ústava také vykládala, jak oni chtěli. Demisi nepřijme a hotovo. A ministr, který ji podal, bude dál ministrovat, tak je ubohý. Na rezort kultury jak ušitý.

Zemanovi to umožňuje spolčení s Babišem, další figurou, která poletuje nad cáry zákonů jak motýle. Navzájem se podporují a kryjí si záda. Vydatně jim v tom pomáhá ČSSD, jejíž slepá a sebezničující servilita nemá konce. Sobotku dirigoval prezident mocnář hůlkou. Prošlo mu to, zbabělý Sobotka si toto drzé chování nechal líbit. Hamáček je, zdá se, ještě zbabělejší. Hudruje, štěká, jede na Vysočinu, pak ztichne a podrobí se všemu jak psík po výprasku.

Zeman si ho maže na chleba protiústavním stylem, Hamáček nic. Nic také Babiš. Měl by podat minimálně kompetenční žalobu na prezidenta. Ale proč by to dělal, když je toho spiknutí druhým členem? Vyhovuje mu, že ČSSD míří k totálnímu úpadku, chce přebrat její voliče a vyhovuje mu i první z party, který mu zobe z rukou. Kdo by mohl spolčení těch dvou ústavním způsobem klepnout přes prsty, je s nimi už také spolčený.

Co nyní oba předvádějí, je další krok od právního státu ke státu Zemana a Babiše, nebezpečné bandy dvou. Doba, kdy demokratické instituce republiky budou už naprosto bezmocné, je zas o kus blíž. Až Babiše prohlásí ve věci jeho činů za nevinného a soud s tímto mazaným estébákem odmítnou, chystají to brzy, zas budeme blíž situaci, kterou nechci nyní ani pojmenovat.

A hádanka pro hlavu státu: Drzost není, když se někdo domáhá svých ústavních práv, drzost (a nejen) je, když mu je někdo jiný upírá. Který z nich jste vy?