Zleva Petr Fiala, Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková v době, kdy byl Klaus členem strany, Zahradníková neodešla z poslaneckého klubu a Fiala neměl novou image

Zleva Petr Fiala, Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková v době, kdy byl Klaus členem strany, Zahradníková neodešla z poslaneckého klubu a Fiala neměl novou image Zdroj: Archiv Blesku

Zamilovaná poslankyně aneb Muži jsou z ODS a ženy z Venuše? Profesor Fiala by se už do bonmotů pouštět neměl

Nedávno mi říkal takřka pětasedmdesátiletý brněnský soused aktuální vtip: Na urologii. Máte problém s vylučováním?- No dovolte, já jsem ve vedení ODS. Vyloučení Václava Klause mladšího se očividně stalo již součástí lidové tvořivosti, a tedy překročilo k nelibosti předsedy Petra Fialy chodby stranických sekretariátů. Aby toho nebylo málo, „zlobit“ vedení začala další poslankyně – veřejnosti prozatím nepříliš známá Zuzana Majerová Zahradníková.

Zmíněná poslankyně oznámila, že opustí poslanecký klub ODS, čímž reagovala na výměnu ve školském výboru, kde z modré partaje vyloučeného Václava Klause mladšího nahradil jiný člen ODS.

Co mne negativně zaujalo, byla skutečnost, že profesor Fiala to pak rádoby vtipně vysvětloval tím, že je paní poslankyně snad do Klause mladšího zamilovaná. Nevídaně trapný výrok, skoro jako by ho řekl někdo od Okamurovců či dříve Sládkovců, a ne předseda konzervativní strany.

Stereotypy

Na citované aférce “zamilované” poslankyně mě hodně udivují zakořeněné genderové stereotypy. Kdo sleduje názory a stanoviska zmíněné občansko-demokratické zákonodárkyně, tak je mu nad Hradčana jasné, že je ze stejné politické (myšlenkové) stáje jako Klaus mladší, a z toho logicky vyplývá, o co se opírá její silná rozmrzelost nad aktuálními postupy vedení „Modrých ptáků“.

Ale to ne, Fiala musí říct, že je snad paní poslankyně zamilovaná do VK ml. Z čeho si to odvodil, mi hlava nebere, napadá mě jen, že to bude ten skrytý stereotyp, kdy ženy pro své jednání musí mít nějaké skryté emocionální důvody, zatímco muži jsou oni racionální vládci vesmíru.

Závěrečný polibek

Fiala by se očividně neměl pouštět do bonmotů, které mu popravdě řečeno moc nejdou. A pokud mu jej poradil nějaký rozumbrada z think-tanku, tak by ho předseda měl poslat na „zdravotní dovolenou“.

Mimochodem, ještě že obdobný výrok nebyl učiněn na půdě Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, kde Fiala nadále souběžně působí, na adresu třeba některé z doktorandek. To by patrně milý profesor skončil před disciplinární komisí.

Autor je právník.