Sucho přijde, ale nemuselo by být tak velké jako v roce 2018

Sucho přijde, ale nemuselo by být tak velké jako v roce 2018 Zdroj: Foto: ara

Jak letošní sněhová nadílka změnila zásoby vody v Česku? Někde může být ještě horší sucho než loni

Zatímco vody v přehradách je dostatek až nadbytek a toky řek a potoků jsou s ohledem na jarní období v normálu, ve značné části zemědělské krajiny, tedy na polích, už nyní voda chybí. A to přesto, že letošní, na tuzemské poměry v poslední době nebývalá sněhová nadílka, zásoby vody na našem území skutečně částečně doplnila. Především ale na horách.

I tak se ale zdá, že letošní rok tak suchý jako ten loňský nebude, i když se dosavadní prognózy velmi rozcházejí a mění. V únoru například zveřejnili britští vědci prognózu, podle níž by měl být letošek ještě sušší než předchozí rok, v březnu jiní – také ale britští – vědci ze společnosti GavsWeatherVids uvedli, že letošní červen bude zřejmě teplotně podprůměrný až průměrný a rok 2018 srážkově mírně nadnormální.

Není tak předpověď jako předpověď, stejně tak ale není sucho jako sucho, a jde o to, o kterém kdo mluví. Hydrologové totiž rozeznávají agronomické a meteorologické sucho (a také ještě sociální, kdy už není ani voda pro pitné účely), přičemž – velmi zhruba řečeno – se agronomické sucho týká spíše zemědělců a vody v půdě, zatímco hydrologické se týká povodí a vody v řekách.

Rozdíly jsou přitom značné. Podle informačního portálu HAMR byl ve srovnatelném období (poslední zveřejněná data za 9. týden letošního roku) z hlediska hydrologického sucha na více než 83 procentech ČR normální stav a mimořádné sucho bylo jen na několika procentech území. Z pohledu agronomického sucha bylo však ve stejném období výrazné, extrémní nebo alespoň mírné sucho na více než 56 procentech území ČR a normální stav jen na 42 procentech území.

Zemědělci mají největší problém

Z uvedených údajů je nicméně zřejmé, že i letos mohou čekat problémy hlavně zemědělce. Situace je o to závažnější, že mezi oblasti, kde jsou už nyní problémy s nedostatkem vody v půdě, patří druhdy úrodné Polabí a částečně i východní Čechy, což je také významná zemědělská oblast. Jižní Morava je nedostatkem vody známá už více let.

Není přitom podle všeho náhoda, že suchem nejvíce postižené oblasti jsou regiony s intenzivní zemědělskou produkcí, odvodněné a také odlesněné. Jsou to přitom právě lesy, které v krajině vodu zadržují a které také krajinu ochlazují, na což poukázalo tento týden Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů ČR (SVOL), vybaveno navíc řadou dat od vědců a výzkumníků.

Odlesnění bude problém

A bude to s velkou pravděpodobností také nucené odlesnění značné části naší země kvůli loňské kůrovcové kalamitě, které promluví do bilance vody v krajině v roce 2019. Podle SVOL bylo kvůli kůrovci vytěženo až 100 000 hektarů lesa, a pokud se tyto plochy nezalesní, bude to na letošní vodní bilanci jistě znát.

I pokud bychom tak věřili poslední prognóze GavsWeatherVid, že pršet bude letos více než loni, nemusí to nutně znamenat pro zemědělce lepší podmínky k podnikání, minimálně v některých oblastech. Plošně ale o něco lepší situace se zdroji především povrchových a někde i podzemních vod oproti loňsku bude.

V jak velké míře, to záleží hodně na počasí, ale nemálo i na nás.