Andrej Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou - ilustrační snímek

Andrej Babiš s ministryní financí Alenou Schillerovou - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Schillerová, Babiš a EET: My vás z těch živností prostě vyženeme, holoto

Na ministerstvo financí by asi mělo vtrhnout nějaké nezávislé vyšetřovací komando v kuklách (nebo i bez nich), zapečetit kanceláře ministryně, náměstků a všech odpovědných vedoucích. Tak nějak podobně, jako když podřízené úřady ministerstva Aleny Schillerové přepadávají podnikatele a prostřednictvím zajišťovacích příkazů likvidují zcela poctivé a zdravé firmy. (Což potvrdilo už několik soudů.)

A co by v Letenské ulici na Malé Straně ona komanda dělala? Zabavila počítače, pořadače s fakturami, mailovou korespondenci a další dokumenty; to vše, aby mohla ověřit rozdíl mezi skutečnými čísly o přínosu elektronické evidence tržeb a tím, co nám permanentně předkládá ministerstvo vedené Alenou Schillerovou. Ta paní se totiž při parlamentní obhajobě schválení třetí a čtvrté vlny této obludné šikany drobných a středních podnikatelů chová přesně jako démonizovaný podvodný byznysmen, který nemá své účetnictví vůbec v pořádku, a přijde na něj kontrola z finančáku.

Na přímé dotazy se ministryně kroutí a převádí řeč jinam, lže, nasazuje citové vydírání (pokud neschválíte, handicapovaní od 1. ledna nedostanou peníze), hází úplnými hausnumery (za loňský rok EET vzrostly příjmy z EET na 12,3 miliardy korun), která není schopna doložit tvrdými daty. Místo toho vágně slibuje, že pokud poslanci pošlou zákon do druhého čtení, začne se o těch číslech věcně bavit na odborných poslaneckých výborech. Jako že pak přestane lhát?

Babišovsko-schillerovská taškařice s EET je celkem průhledná. Kritické hlasy předpovídající úbytek drobných živností, zavření malých provozoven zvláště v menších městech, neprokazatelný přínos pro státní pokladnu, nárůst šikanózní byrokracie se potvrzují statistickými daty. Strůjci tohoto nesmyslu vypouštějí při obhajobě před kritiky dosti průhlednou a argumentačně chatrnou mlhu, ale v podstatě jim o nic moc nejde: Burešovská většina sněmovny třetí a čtvrtou vlnu EET schválí a další buzerace těch úplně nejmenších může letos na podzim vypuknout naplno. Holičky, malíři, instalatéři, těšte se.

Tvrdá pěst finanční šikany dopadne i na vás. Pro velké pobírače miliardových dotací, majitele velkokombinátů, kteří ještě nepřišli ani na to, jak se přidává maso do párků, jste jen obtížným hmyzem. A zvítězili na celé čáře, protože díky voličům umazaným od koblih ovládli náš stát a jeho instituce.

Ale nezoufejte. Možná pro vás smetou ze svého prohnutého stolu pár drobků v podobě výjimek ze zákona. Třeba nebudete muset být on-line připojeni k finančnímu úřadu, prokážete-li, že vaše firma s pěti zaměstnanci neměla za rok obrat vyšší pětinásobku životního minima. Nebo nějaký takový podobný nesmysl.

Ano, bude líp.