Pohřeb venezuelského opozičního politika Fernanda Albána, který za záhadných okolností zemřel loni v říjnu

Pohřeb venezuelského opozičního politika Fernanda Albána, který za záhadných okolností zemřel loni v říjnu Zdroj: Reuters

Z Venezuely utekly miliony lidí, na bankovkách ubylo pět nul, země se rozkládá

Hlad, krvavé střety v ulicích, nekonečné výpadky elektřiny, fatální nedostatek léků, vynucený konec dotací na pohonné hmoty. Rekordní inflace, kvůli které dnes vláda škrtla u měny pět nul. Více než dva miliony Venezuelanů v emigraci. Socialistická, místy spíše komunistická vláda autoritářského venezuelského prezidenta Nicoláse Madura dovedla kdysi bohatý stát k naprostému ekonomickému i společenskému rozkladu.

Z Venezuely, země s největšími prokázanými zásobami ropy na světě denně utíkají denně až tisíce lidí k latinskoamerickým sousedům s rozumnější vládou. Ti přestávají uprchlíky zvládat a jejich úřady proto zpřísnily požadavky pro vstup na svá území.

Násilí se přeneslo do brazilských ulic

Venezuelané, kteří nemohou odletět do USA nebo vzdálenějších latinskoamerických zemí, odcházejí k sousedům do Brazílie a Kolumbie, odkud pak někteří pokračují do Ekvádoru a Peru. Od nástupu venezuelských socialistických vlád v roce 1999 odešlo ze země zřejmě až 2,3 milionu lidí, tedy zhruba sedm procent obyvatel.

Migrační vlna vyvolala v regionu značné napětí. V brazilském městě Pacaraima došlo o víkendu ke srážkám mezi místními obyvateli a venezuelskými uprchlíky. Střety vyvolala nepotvrzená informace, podle které běženci okradli, zbili a pobodali jednoho ze zdejších obchodníků. Lidé házeli po Venezuelanech kameny, napadli jejich tábor, kde zapalovali prozatímní obydlí, a na ulicích ničili vozy s cizími značkami. Brazilské úřady do města povolaly dalších šest desítek vojáků a zvažují uzavření hranice. Jen přes Pacaraima prošlo za posledního půl druhého roku do Brazílie na 50 tisíc Venezuelanů.

Další odpovědi na základní otázky ohledně venezuelské krize se dočtete v článku na webu INFO.CZ >>>