KSČM: Vzhůru k dalším znárodněním!

KSČM: Vzhůru k dalším znárodněním! Zdroj: ČTK/Šimánek Vít

Zlodějina odhlasována Sněmovnou. Církve byly okradeny podruhé

Naše Poslanecká sněmovna dává jasně najevo, že po třiceti letech od převratu je čas se znovu vrátit k nejlepším tradicím komunismu a marxismu-leninismu. Nová vlna znárodňování majetku církví, tentokrát nazvaná zdanění, byla odhlasována volenými zástupci lidu. Tak ještě postavit železnou oponu a můžeme čekat politické procesy!

Ať je člověku nějaký subjekt sympatický nebo nesympatický, platí pro něj, že když mu někdo něco ukradl, má se mu to vrátit. Tomu zloději – třeba násilím – vzít a vrátit jeho majetek okradenému. Je to jeden z pilířů naší kultury a našeho systému – spravedlnosti se má dostat i těm, kteří jsou nám nesympatičtí.

Nechovám sympatie k žádné církvi, ale pokud je komunisté před lety okradli, je nutné majetek vrátit. Nyní parlament odhlasoval, že vracet ukradený majetek se vlastně až zas tak moc nemusí.

Nová vlna znárodnění

Když přišli po převratu v roce 1948 komunisté k moci, začali okrádat celý národ a církve – jakožto reprezentanty třídního nepřítele – si vychutnali zvlášť. Po revoluci trvalo desetiletí, než se podařilo ten nepřijatelný stav napravit a nabídnout církvím náhrady za nevrácený majetek. Podle mého soudu je církve neměly přijmout a jedna to dokonce udělala, ale většina z nich je přijala a měly na ně plný nárok. Když se něco ukradne, má se to vrátit.

Sotva se ale církevní restituce po letech bojů (církve u nás má rád málokdo, tak jim málokdo tu náhradu přál) vstoupily v platnost, začaly se ozývat – jak na potvoru zase především komunistické – hlasy, že by se s tím přece jen něco mělo dělat a okradeným jejich majetek nevrátit, protože to jsou flanďáci.

Komunisté – kvůli tomu, že jsou klíčoví pro vládu bývalého komunisty Babiše – tedy protlačili svůj naprosto neetický návrh, aby církve musely ukradený majetek při jeho vracení zdanit. Ve středu se o návrhu hlasovalo a prošel. Pro bylo 106 ze 172 přítomných poslanců. Zákon podpořili zákonodárci z ANO, ČSSD, KSČM a SPD. Zákon je de facto druhým znárodněním církevního majetku u nás.

Piráti se vzpamatovali

Měl jsem zde již několikrát hodně kritické připomínky k činnosti České pirátské strany. Nyní musím – když už píšu o té spravedlnosti – přiznat, že poslanec Ferjenčík zachránil Pirátům tvář. „Chcete zavřít hubu komunistům, pardon, ústa, aby podpořili vládu. A současně nechcete, aby to ve skutečnosti prošlo,“ řekl v diskusi před hlasováním. „Vláda nedoložila údajné předražení církevních restitucí v době, kdy byly přijímány.“ Takže panu poslanci Ferjenčíkovi děkuji a doufám, že z mé pochvaly nebude mít ve straně nepříjemnosti.

Miroslavu Kalouskovi mohu poděkovat bez obav, tomu už neublíží nic, jak je lidem oblíben. Ten k nové vlně znárodnění církevního majetku řekl: „Hrajete tuhle nefér cinknutou odpornou hru, ale neuvědomujete si, že tím opovrhujete právním státem. A říkáte to všem občanům. Proč by měli občané dodržovat právní pořádek v České republice, když jím opovrhuje premiér a jeho nejbližší spolupracovníci.“ Taky měl, stejně jako pan Fejrenčík pravdu. Ale oběma jim to bylo málo platné, protože většinu mají v parlamentu opravdu jiní lidé. Lidé, jejichž názor na majetek a spravedlnost je u komunistů a ČSSD třídně podmíněný, u poslanců SPD islamizovaný a u poslanců za hnutí ANO agrofertizovaný. Takže to, že se krade, vnímají jako normu. 

P.S.: Dodatek pro absolventy Vysoké školy života: Je pravda, že jsem zde před pár dny vyzýval, že má výkupné za své propagandisty platit církev, a ne stát z mých daní. Tento názor stále sdílím a opravdu není v rozporu s tím, že si také myslím, že když někdo vykrade církvi kostelní pokladničku či jiný majetek, tak by ho rozhodně měl vrátit – a církev by to neměla danit.