Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Volby mají být svátkem demokracie, ne svěrací kazajkou, jak si přeje Zeman

Před pár hodinami prezident republiky ing. Miloš Zeman pronesl svůj obvyklý vánoční projev.  Letos to bylo již pošesté, rodí se nám tu nová tradice, jak známo Zemanovi předchůdci pronášeli proslov „až“ na Nový rok. M. Zeman se zaměřil kupříkladu na ekonomickou situaci země či domácí a zahraniční politiku.

Kdo by projevů státníků neměl dost, tak v první den roku 2019 chtějí k veřejnosti svátečně promluvit předsedové Senátu pan Jaroslav Kubera a poslanecké sněmovny pan Radek Vondráček.

Komplexnější hodnocení Zemanova projevu nechám povolanějším. Nacházím v něm prvky zdařilejší i ty, z mého úhlu pohledu, méně povedené, nicméně jako právní publicista musím upozornit na jeden nápad ze Zemanova svátečního projevu, který mne zaujal negativně.

Volební povinnost

Ve zmíněném vánočním projevu Zeman mj. plédoval za znovuzavedení tzv. volební povinnosti. Ocitujme hlavu státu přesně: Já dlouhodobě doporučuji, opět po vzoru první republiky, abychom se vrátili k myšlence povinné volební účasti, která není časově náročná, ale která by výrazně rozšířila počet voličů, a tím přinutila politické strany k vyšší aktivitě.

Tento prezidentův nápad pokládám za značně diskutabilní. Většina demokratických zemí volební povinnost nemá. V rámci členských států EU nyní mají ze zákona stanovenu volební povinnost jen v Belgii a v Řecku, jinde nikoliv.

Pro informační komplexnost dodejme, že žádná z členských zemí ji v posledních letech nezavedla, citované Belgické království i Řecko ji mají spíše jako relikt minulosti, ne jako vrchol moderního ústavního práva. Pozor, obligatorní volební účast není dokonce ani v Zemanem údajně oblíbené Ruské federaci.

S povinnou účastí se aktuálně můžeme setkat pouze v pár zemích Latinské Ameriky a u protinožců v Austrálii.

Které volby měl Zeman vlastně na mysli? Všechny?

Zemanův projev, žel, neobsahoval informaci, kterých voleb by se toto nové nařízení mělo vlastně týkat? Pozor dobří lidé, voleb máme v Česku až nad hlavu, pořád se něco volí. Vyjmenovávat je zde by bylo jen nošením nočních ptáků do Athén, odpovědný občan, který chodí pravidelně volit, je zná a hlupák či ignorant, kterého chce M. Zeman stůj co stůj přitáhnout k volbám, se o to stejně nezajímá.

K jádru ústavně-právního pudla: jaký má pro kvalitu demokracie vlastně smysl, aby museli chodit hlasovat muži a ženy, kteří se o politiku vůbec nezajímají? A propos nedelegovali by do PSP (ale i jiných zastupitelských orgánů) různé extrémistické anebo recesistické straničky? Dokážete si představit ten následný chaos?

Závěrečná salva

Říkám na konec glosy silným hlasem: Vážení politici a političky, Zemanových rad zde nehleďte. Volební právo nechť v Čechách, na Moravě a ve Slezsku zůstane i pro naše děti a děti našich dětí nadále krásným právem svobodného člověka, a nikoliv další nenáviděnou povinností.

Volby mají být svátkem demokracie, ne svěrací kazajkou, pane prezidente!

Autor je právník a publicista