Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Jakub Poláček / Paparazzi

Karel Steigerwald: Kdo je státu nebezpečnější? Mynář, nebo prezident?

Prezidentův Mynář půjde před Vánocemi k soudu, protože se soudí o to, jestli dostal či nedostal prověrku bezpečnosti, píší média, jako bychom byli všichni úplní idioti. Mynář prověrku nedostal v roce 2014, to už v úřadě, kde ji má mít, delší dobu byl. Po odvolání čekal ve funkci dva roky, než na něj, jak řekl soud, přišla řada. Teď na řadě je, nějaký výsledek si přečteme. Celé to nemá žádný smysl, krom toho, že my blbci to máme brát vážně.  

Bezpečnostní prověrka je tady proto, aby na Hradě, ve funkci, kde Mynář je, nebyl někdo, kdo bezpečnostní prověrku nemá. Mynář tam je, na prověrky kašle on i prezident, a proč se tento tyátr s prověrkami hraje, ví jen čert. I kdyby mu teď tu prověrku zas nedali, je to jedno, on už všechno tajné na Hradě slyšel, a co neslyšel, dopověděl mu prezident. Bádat, jak to s prověrkami je, nemá žádný smysl. Hrát si s tím dál mohou jen blázni, nebo lidi, kteří se nám občanům chtějí cynicky pošklebovat.

Sledujeme nesmyslný a naprosto bezúčelný zápas Mynáře, prezidenta a úřadu, který bezpečnostní prověrky dává nebo nedává. Mynář je v té funkci léta, žádná příští provokativně dodatečná prověrka v době, kdy už to na Hradě oba pomalu balí, v tom směru nic nenapraví ani ničemu nezabrání.

Zbývá jediné, zeptat se, jak by asi dopadl v bezpečnostní prověrce sám prezident Zeman. Takového prezidenta jsme ještě neměli, aby byl z hlediska bezpečnosti státu všeobecně veřejně bez nějakého dramatického vzrušení považován za nebezpečného. Musíme se tedy ptát, máme ještě nějaký stát a má ten stát nějaké parametry? Nebo je to všechno jen taková sranda pro zamindrákované a agenty?