Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny

Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny Zdroj: ČTK

Petr Kolman: 4 důvody proti pádu vlády aneb Vzkaz našim politkům

Už týden žijí česká média novou fází kauzy Čapí hnízdo. Opoziční politici označují situaci, zvlášť kolem vztahu premiéra se svým synem, za natolik vážnou, že by kvůli tomu měla padnout vláda a další kabinet by měl být bez Andreje Babiše. Opravdu to chceme? Tady jsou čtyři důvody, které hovoří proti pádu vlády.

Důvod první: Je nevinný

Byl premiér Andrej Babiš pravomocně odsouzen? Nebyl! Takže je z pohledu práva nevinný. Sice možná není otec roku a občas i nemluví pravdu, ale z pohledu práva je prostě nevinný.

Vážení politici, ač rozhodně nejsem voličem ani sympatizantem A. Babiše, nerad bych se dožil státu, kde soudit bude ulice, sociální sítě či televize. Fakt, že se soudy v ČR vlečou je sice smutný, ale milí politici, s tím jste měli za těch skoro 30 let něco udělat. Přinejmenším vidíte a na vlastní (hroší) kůži cítíte, jak žijí normální lidé, kteří se mnoho let nemůžou domoci spravedlnosti a mnohdy ani vůbec nějakého soudního rozsudku.

Již středoškoláci znají princip zvaný presumpce neviny.

Vážení političtí přátelé, ctěme presumpci neviny – je to jádro právního státu. Vím, namítnete, už se zapomnělo, za co dříve padaly hlavy ministrů, viz pád Nečasovy vlády kvůli „pár kabelkám“. Ano ale nebuďte, prosím, jako oni. To, co uděláte dnes se Vám za pár let může vrátit jako zlý bumerang. Když dnes střelíte Andreje Babiše z (politické) pistole, budoucnost Vás může střelit z děla.

Důvod druhý: Pád vlády stojí miliardy

Vážení, uvědomujete si že, každý pád vlády stojí ekonomiku několik miliard? Nakonec jsem v této souvislosti docela rád, že ČSSD si zachovala do jisté míry chladnou hlavu a nepřipojila se k tomu zbytečnému jančení. Tedy prozatím, kdo ví, co bude zítra a co bude v pátek.

Důvod třetí: Soukromá věc AB

Je sice pěkné z morálních důvodů shodit vládu, ale když neexistuje relevantní plán B, tak je to opravdový morální hazard, který nakonec zaplatí spodních deset miliónů občanů. Babišovy soukromé věci mě fakt nezajímají, teda zajímají mne leda tak na úrovni bulvárního drbu. Avšak nechápu, proč by kvůli tomu měla padat vláda, a mělo to naši republiku stát několik miliard korun.

Nadto nechápu, k čemu by byla dobrá „Babišova vláda bez Babiše“, třeba s panem Brabcem v čele. Všem rozumným lidem je snad jasné, že by ji Andrej B. řídil zpovzdálí, navíc by měl více času na permanentní předvolební kampaň. To chceme?

Důvod čtvrtý: Máme svobodné volby

Vážení demokratičtí politici, porazte/porazme pana Babiše ve svobodných volbách, přece to nemůže být nijak těžké, všude čteme, jaký je to hlupák. Babiš a jeho kumpáni musí být „povaleni“ v demokratických volbách, ne u soudu, ne na ulici, ne na policejní stanici.

Na závěr ještě kritická glosa k těm politikům, kteří dnes kritizují prezidenta Miloše Zemana za to, že jde nyní de facto Babišovi na ruku. Vy, kteří jste kdysi hlasovali pro nesystémovou přímou volbu prezidenta, si teď můžete jen rvát vlasy a popřípadě se omluvit české veřejnosti, jak jste byli tehdy zbrklí, nepřemýšliví a vlastně i svým způsobem hloupí.

Autor je právník.