Skandál! V jablíčkách jsou zbytky chemikálií! Ale v čem prosím nejsou?

Skandál! V jablíčkách jsou zbytky chemikálií! Ale v čem prosím nejsou? Zdroj: Profimedia

Chemie v jablíčkách není žádná tragédie. Musíme si na ni zvyknout

Jiří X. Doležal
Diskuze (0)

Test jablek, který provedla MF Dnes, ukázal, že kromě bioproduktů jsou ve všech koupených jablkách zbytky chemikálií. Je z toho poprask, ale rozhodně to není důvod přestat jíst jablka. Naše prostředí je chemie plné, a my si na to prostě musíme zvyknout.

MF Dnes provedla zajímavý a myslím i podstatný novinářský pokus: Nakoupila osmnáct vzorků na pultech prodávaných jablek a nechala udělat rozbor na chemikálie - především pesticidy - a jejich rezidua, zbytky proměněných a rozpadlých pesticidů v ovoci. Výsledky byly sice tristní, ale očekávatelné: Beze zbytků chemikálií, které by jablka vyřazovaly jako surovinu pro dětskou výživu, byly jen dva nakoupené vzorky. To je kolem deseti procent. Národ je zděšen, ale nejde o žádnou tragédii, a test málokteré potraviny by dopadl lépe.

Naše prostředí je kompletně prostoupené chemikáliemi a jejich rezidui a tyto látky prostupují vším a jsou všudypřítomné. Nelze jinak - člověk už několik set let zanáší přírodu sofistikovaně průmyslově vyráběnými chemikáliemi, a dokonce několik milionů let zamořuje prostředí jednou z nejstrašnějších známých směsek jedů - dehtem ze spalování. Takže je naprosto samozřejmé - a nemůže být jinak - než že chemikálie prostupují všemi ekosystémy, i těmi civilizaci vzdálenými, a dostávají se do potravního řetězce všech tvorů včetně nás samých. Musíme si však uvědomit: Pokud se chceme všichni najíst, pokud chceme jezdit auty, používat umělé hmoty, technologicky pokročilé léky či počítače a mobily, je práce s chemikáliemi a jejich následné úniky do prostředí nutné, neodstranitelné, a my jej prostě musíme akceptovat a zvyknout si na ně. Ostatně - nebude to poprvé.

Když jsme začali používat oheň...

Když člověk přestal být chlupatou opicí, olysal a osekal si první kámen do tvaru pěstního klínu, došlo k jednomu z nejzásadnějších objevů lidské historie. Náš druh ovládl umění rozdělat a využít oheň, což nás evolučně postrčilo o pořádný kus dál. Opečené maso vydrží déle než syrové, je lépe stravitelné, a tak byl rozvoj mozku zajištěn mnohem lépe, než když jsme myšky a veverky žvýkali za syrova.

S využitím ohně k vaření ovšem nastal první zásadní chemický útok na biologickou povahu našeho metabolismu. Když totiž začneme opékat mamuta, chtě nechtě tím opékáním v mamutím mase vyrábíme stopy dehtu - a to je mix několika tisíc tak strašlivých a karcinogenních chemikálií, až člověku běhá mráz po zádech. Tyto chemikálie naše těla neznala, byly nové, byly karcinogenní, a stejně jsme si na ně zvykli a nevymřeli jsme. Jistě - asi se o pár promile zvedl výskyt rakoviny, byť na to neandrtálci asi nevedli statistiku. Ale lidstvo přežilo, zvyklo si a vynález ohně jej obohatil.

Ekosady to nezachrání

Prostě - chemie v jídle se stane nutnou, běžnou a neodmyslitelnou součástí našeho života, a jinak to nejde. Lidí je na planetě dvakrát až třikrát více, než by bylo slučitelné s trvale udržitelným rozvojem všech ekosystémů - naše populační exploze je zcela zákonitě provázena ústupem přírody vytlačované přemnoženým člověkem. A lidé jsou tak přemnožení, že je zcela vyloučeno uživit planetu jinak než jídlem z velkovýroby - ať už jde o jablka z obřích sadů, které se bez chemikálií neobejdou, nebo o velkochovy drůbeže, kde slepice nemůžou hrabat.

Užívání chemie v zemědělské výrobě je nezbytností, pokud nemá mít půl planety hlad. Převod celé zemědělské výroby na ekologickou (v jablkách z biofarem chemikálie nebyly) je vyloučený, protože bude vždy výrazně dražší než produkty z velkovýroby. Takže na ně nikdy nebude většina lidí mít peníze. Je potřeba hlídat, aby se z opravdu čistých surovin dělalo jídlo pro děti, které jsou mnohem choulostivější.

My ostatní, dospělí, si ale na přítomnost malého množství reziduí chemikálií v našem jídle budeme muset zvyknout stejně, jako jsme si zvykli na to, že v mase grilovaném na ohni jsou stopy dehtu. Nejvíc v té křupavé připálené kůrčičce, která je nejlepší.

Začít diskuzi