Za méně závažné přestupky se možná brzy vyhnete pokutě, policie dostane možnost řešit věc domluvou - ilustrační snímek.

Za méně závažné přestupky se možná brzy vyhnete pokutě, policie dostane možnost řešit věc domluvou - ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Méně je více, to platí i u přestupků. Zbavme se zbytečné byrokratické zátěže

Přestupky se týkají nás všech, proto není dobré tuto agendu podceňovat. Jako liberální právní komentátor s radostí konstatuji, že českým a moravským policistům se nejspíše brzy vrátí právo řešit méně závažné přestupky pouze domluvou. Navíc bez nutnosti je zaznamenávat, tedy bez zbytečné byrokracie. Ano, zde vidím reálné oklešťování zbytečné byrokracie, po kterém volají skoro všechny politické strany pokaždé před volbami.

Pro přesnost – zatím ještě není úplně hotovo, i když někteří novináři a občané to tak leckdy berou. Naše vláda tento týden podpořila poslaneckou (nikoliv vládní) novelu, která domluvu opět legálně umožní. Jak jsem již naznačil výše, dosud není „legislativně vymalováno“, novelu musí ještě schválit naši zákonodárci z obou komor. Nicméně věřím a apeluji na jejich zdravý selský rozum, tedy že návrat „ policejní domluvy“ bude brzy podpořen.

Snížení nadbytečné byrokracie

Na citované novele oceňuji především snížení zbytečné administrativy, které je v naší veřejné správě i tak „velký dostatek“.

Jak víte i z našeho média, od 1. července 2017 je v účinnosti nový přestupkový zákon. Jednalo se de facto o revoluci v „malém trestním právu“, jak bývá české přestupkové právo také nazýváno. Nový zákon přinesl, jak už tomu bývá, pozitiva i negativa. Mezi ty záporné složky nutno mj. řadit nárůst byrokracie v souvislosti s projednáváním některých méně závažných přestupků.

Konkrétněji: od zmíněného července 2017 mohou policisté vyřešit přestupek také přímo na místě příkazem, a to buď pokutou, nebo napomenutím. Pro napomenutí měli a zatím mají policisté využívat nový (speciální) formulář. Tedy dnes není možné bagatelní přestupky řešit jen domluvou bez provedení záznamu o přestupku, jak tomu bylo v rámci staré právní úpravy, tedy před 1. 7. 2017.

Někdo z laiků si řekne, ježišmarja, tak něco sepíšou a zapíšou, vždyť jim snad ruka neupadne a občan chvíli počká. Avšak když to policie dělá každodenně stokrát, tisíckrát… Tak jde v součtu o zbytečnou byrokratickou zátěž, kterou ve finále musí někdo zaplatit. Vím, bude to znít pro někoho i překvapivě, ale ani ve veřejné správě není nic zadarmo. Vsuvka – navyšování platů policistům v posledních letech přeji, policista má být v právním státě náležitě ohodnocen.

Méně je někdy více i u přestupků

Jako bych již slyšel některé spoluobčany: Jaká neformální domluva, co to tam ten „podplacený právník“ zase píše. Já bych jim napařil pokuty až by zčernali, podívejte se, jak to tady vypadá, prý domluva…Pokuty a kriminál, nic jiného na ně neplatí!

To zní sice na první pohled lákavě, avšak v reálu zesílená „bezhlavá“ represe u přestupků prostě nezabírá. Jak se trefně píše i v důvodové zprávě k zmíněné „domlouvací“ novele: Domluva přitom bude využívána zejména v případech, kdy míra společenské škodlivosti daného činu je natolik nízká, že uložení pokuty by bylo s ohledem na závažnost přestupku a osobu pachatele nepřiměřené…“

Závěrečná douška pro hlasité podporovatele zvyšování pokut za všechno – již nyní je cca osm set tisíc lidí v Česku v exekuci. Nemáte logickou obavu, že ty zvýšené pokuty reálně prostě nikdo ve finále nevymůže? A že tedy pokuty ztratí mj. svůj preventivní účinek? Ostatně ani to vymáhání není zadarmo, že? Avšak to by již byl námět zase na jiný komentář.

Autor je právník a publicista