Němá demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze 22. 5. 2018

Němá demonstrace proti Andreji Babišovi v Praze 22. 5. 2018 Zdroj: Clara Zangová

Při demonstraci u hlasování o důvěře vládě byl porušen zákon a policie selhala. Odpovědnost nese Hamáček

Opakující se demonstrace proti Andreji Babišovi, Miloši Zemanovi či představitelům komunistů, jsou pochopitelné, protože tito lidé v některých směrech ohrožují politickou kulturu země. Ovšem i protesty mají v demokratickém státě svá pravidla. A některá z nich byla ve středu a ve čtvrtek 11. a 12. července, kdy se v Poslanecké sněmovně jednalo a hlasovalo o důvěře vládě, porušena. Selhala u toho i policie. Odpovědnost za to proto nese ministr vnitra Jan Hamáček. Co se podle zjištění Reflexu.cz stalo?

Před budovami českého parlamentu se nesmí protestovat. Zóna zákazu zahrnuje pražské ulice a náměstí Sněmovní, U Zlaté studně, Tomášská, Thunovská, Valdštejnské náměstí, Valdštejnská, Zámecká, chodník přiléhající k severní hraně Malostranského náměstí, mezi křižovatkami s ulicí Zámecká a Tomášská a Letenská. Jsou to tedy místa v bezprostřední blízkosti Poslanecké sněmovny a Senátu. Zóna zákazu je 100 metrů. Jenže při jednání o důvěře vládě byla zóna narušena, demonstranti se ocitli bezprostředně před budovou sněmovny.

Jak je to možné?

„Pokud vím, v minulosti už se stalo, že to bylo vyklizené. Teď policie nechtěla být konfrontační. Tak asi to policie vyhodnotila, že se vyhla konfrontaci, že je to tak lepší. Ale evidentně tam došlo k porušení zákona,“ komentoval nastalou situaci předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček.

Že porušení zákona nevadí ani jednomu z nejvyšších státních činitelů je podivné. Podobně jako jiní politici tak ustoupil častému názoru rozbouřené veřejnosti, že lidé mají právo protestovat, i kdyby byl u toho porušen zákon. Dovolím si zásadně nesouhlasit, protože to zadělává na možný daleko větší problém. Třeba bezpečnostní.

Před 11. červencem podle informací Reflexu.cz jednali zástupci Poslanecké sněmovny s policií, jak zajistit v den hlasování pořádek, protože byly nahlášeny demonstrace v blízkosti sněmovny. To je běžný postup. Také policie měla kontaktovat pořadatele protestů. Opět běžný postup. Byly připraveny i mechanické zábrany, ocelové ploty, kterými mohla být Sněmovní ulice během několika minut uzavřena. Nakonec je policie nepoužila. Demonstranti byli vpuštěni tam, kde neměli co dělat.

Kromě hlasitých pokřiků byly na místě demonstrace také házeny na premiéra Babiše různé předměty. Protestující tvrdí, že to byla pouze jedna plastová láhev, která ho netrefila. Zaměstnanci sněmovny oponují, že také po nich kdosi v noci někdo něco házel, přestože nejsou politici. Je to tvrzení proti tvrzení. A poslankyně a poslanci mezitím v noci po hlasování odcházeli postranními východy.

Někteří policisté také říkají, že původně bylo dohodnuto, že pokud budou demonstranti puštěni až před sněmovnu, tak po 22. hodině večerní je začnou kvůli narušování nočního klidu pokutovat, aby nastolili klid. Ani to se nestalo, dav už byl příliš rozbouřený a hrozil konflikt.

Podle informací Reflexu.cz, které pocházejí z bezpečnostních složek, vyslovil souhlas s vpuštěním protestujících do zakázané zóny ministr vnitra Jan Hamáček. Co tím sledoval, na to by musel odpovědět sám, protože byl u toho porušen zákon. Pokud to nebyl on, měl by ministr pohnat k odpovědnosti policejní funkcionáře, kteří to připustili. Ale politická odpovědnost je stejně na Hamáčkovi.

Demonstrace jsou svobodným vyjádřením názoru, který patří do demokratické společnosti, ale pravidla jsou pravidla. Ta byla při hlasování o důvěře vlády porušena. Je to vážný problém, protože příště může být mezi lidmi, kteří jen chtějí projevit svůj názor, i někdo, kdo příležitost uchopí jinak. Pak bude pozdě na vzdychání a lamentování, že porušení zákona jsme lehkovážně vzali na vědomí.