John McDonnell. Labourista, možný budoucí ministr financí Velké Británie a marxista.

John McDonnell. Labourista, možný budoucí ministr financí Velké Británie a marxista. Zdroj: Profimedia

Budou Britové za pár let stát fronty na toaletní papír? Možný budoucí ministr financí chce svrhnout kapitalismus

Svrhneme kapitalismus a nastolíme socialistickou společnost, nastínil v rozhovoru pro BBC John McDonnell, který je nyní stínovým ministrem financí, plány Labouristické strany po vítězství v příštích volbách. McDonnell dlouhodobě mluví i o znárodňování, hlásí se k myšlenkám Karla Marxe a v rozhovoru znovu řekl, že Venezuela kolabuje proto, že se odchýlila od skutečného socialismu Huga Cháveze.

McDonnell patří v Labouristické straně dlouhodobě k nejtvrdšímu levicovému křídlu. Nástupem dalšího marxisty Jeremyho Corbyna do čela labouristů se i McDonnellovi otevřely dveře vzhůru a stal se stínovým ministrem financí. Mimochodem je to ten McDonnell, který před lety „vtipkoval“ o tom, že by se vrátil do osmdesátých let a zavraždil Margaret Thatcherovou.

Je to už více než 20 let, co levicové labouristy začal směrem vpravo posouvat Tony Blair, který byl v letech 1997 až 2007 premiérem Spojeného království. Od roku 2010 je ale strana v opozici a z období politického „temna“ se v roce 2015 labouristé rozhodli vykročit pomocí obratu na druhou stranu, tedy vlevo.

Labouristé jako extrémní levice

Ale nejen tak někam vlevo. Šéfem labouristů se tehdy stal levicový „extremista“ Jeremy Corbyn vzývající Marxe. Když v roce 2013 zemřel šílený socialista a prezident Venezuely Hugo Chávez, napsal Corbyn toto: „Děkuji Hugu Chávezovi za to, že ukázal, že na chudých záleží a že bohatství může být sdíleno. Znamenal velký přínos pro Venezuelu i pro celý svět.“

Na rozdíl od snů Corbynova blouznění se ve skutečnosti Venezuela zmítá v chudobě, lidé mají nedostatek potravin, nedostává se jim léků a místo práce tráví svůj čas ve frontách na cokoliv, co se náhodou v obchodech objeví. Stát se dokonce potýkal s nedostatkem financí na nákup papíru, na který by natiskl nové bankovky.

O Hugu Chávezovi a Venezuele blouzní i McDonnell. Snad nejhorší je na tom všem ale způsob, jakým Cháveze lidé jako McDonnell hájí v momentech, kdy je někdo konfrontuje s faktem, že Venezuela je rozvrácená chudá země.

Jak to bylo s Venezuelou

McDonnell tvrdí, že Venezuela má problémy jen proto, že se odchýlila od socialismu. Chávezův následník Nicolás Maduro se podle něj odchýlil od správného kurzu.

Takže Chávezův mýtus žije dál.

Ve skutečnosti se Maduro nikam neodchýlil. Chávez měl jen obrovské štěstí. Venezuela je ropnou velmocí, má dokonce největší zásoby na světě. Od nástupu Cháveze k moci sice s výkyvy, ale více méně stabilně rostla cena této suroviny – od nějakých 20 dolarů za barel na začátku roku 1999 až na ceny kolem 100 dolarů za barel v roce 2013, kdy Chávez zemřel.

Chávez dokázal svůj režim finančně udržet tak dlouho jen díky pro něj příznivému vývoji na trhu s ropou a znárodnění podniků. Zároveň ale tato politika vedla k rozvratu ekonomiky Venezuely, kterou příjmy z ropy jen látal. V roce 2014 cena ropy začala dramaticky padat, Venezuela tak přišla o hlavní zdroj příjmu a důsledky Chávezovy politiky se začaly projevovat naplno. Stalo by se tak i v případě, že by Chávez ještě žil, Maduro je stejný šílenec. Možný budoucí britský ministr financí McDonnell, stejně jako jeho stranický šéf a možná britský premiér Corbyn svými směšnými hláškami jen dokazují, že tomu absolutně nerozumějí.

Jistě, jistě. V Británii bude v praxi rezistence vůči tak tvrdé socialistické politice mnohem větší než ve Venezuele. Ale nic není automatické. Socialismus, jaký razí dnešní vedení labouristů, dokáže rozvrátit jakýkoliv stát. Máme s tím jistou zkušenost. Na Brity stojící fronty na nedostatkový toaletní papír by byl opravdu smutný pohled.