Filip, Okamura, Babiš, Zeman

Filip, Okamura, Babiš, Zeman Zdroj: Archív

Bohumil Pečinka: Vláda dinosaurů a polosvěta

Máme-li věřit Andreji Babišovi, nasměroval ho Miloš Zeman do vlády s Okamurou a komunisty. Typický nevinář Babiš – on se tak snažil vládnout s ČSSD, ale když ho oni nechtěli, a navíc když pan prezident jinak nedá, tak co mám dělat…

Jestli to dopadne, jak to vypadá, máme tu zase po letech vládu jedné strany (ANO) doplněnou o reprezentanty galerky a polosvěta, jejíž kandidáty dodají ze zákulisí pánové Nejedlý, Faltýnek, Hrdlička a Filip.

O iluze snad konečně přišla ČSSD, která během svého hradeckého sjezdu snila sen, jak ji „její“ Miloš vrátí znovu do vládní hry a rozdá nějaké lepší karty. Nic nedostanete, pánové, a ještě vyletí vaši náměstci z ministerstev. To je malá daň za velkou naivitu. 

Rovněž je to ironická ťafka pro klausovskou pravici, která jako jeden z argumentů pro volbu Zemana uváděla, že po volbách už Babišovi nepůjde na ruku a bude jeho protiváhou. 

Babišova vláda mečiarovského typu

Vláda Andreje Babiše bude symbolický konec liberální popřevratové éry a zároveň poslední pokus ze strany politických dinosaurů babišovského ražení o uspořádání, které by se politicky dalo nazvat slovy „řízená demokracie“. Ekonomicky se o této době jednou bude mluvit jako o éře provázání státu s největšími korporacemi a nasměrování rozhodujících penězovodů tímto směrem. 

A co nás čeká? Česká společnost si zřejmě zažije to, co Slovensko v letech 1994–98, kdy v čele stanula podobná koalice dinosaurů a polosvěta v čele s Vladimírem Mečiarem. Teprve tento moment pohnul tou „druhou částí“ Slovenska, aby se sjednotila a přišla s reálnou alternativou.