Zakázané severokorejské vlajky v Jižní Koreji.

Zakázané severokorejské vlajky v Jižní Koreji. Zdroj: Flickr

Zakázané severokorejské vlajky v Jižní Koreji.
Zakázané severokorejské vlajky v Jižní Koreji.
2
Fotogalerie

Severokorejští sportovci vyvěsili v olympijské vesnici svoji vlajku, v Jižní Koreji je to ale trestný čin

Severokorejští sportovci, kteří jsou na zimních olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu, vyvěsili v olympijské vesnici ve městě Kangnung svoji velkou národní vlajku. Jenže to je v Jižní Koreji podle zákona o národní bezpečnosti zakázané, protože obě země jsou technicky pořád ve válečném stavu. Jak se přesvědčil dnes zpravodaj Reflexu.cz Viliam Buchert přímo na místě, vlajka je pořád na svém místě. Jak je to možné?

Když bylo domluveno, že sportovci Severní Koreje se nakonec zúčastní zimních olympijských her v nepřátelské Jižní Koreji, tak byla také vztyčena národní vlajka KLDR v olympijské vesnici ve městě Kangnung, kde Severokorejci bydlí. Jenže na rozdíl od jiných praporů ji nemohli vztyčit jihokorejští vojáci, ale požádáni byli civilní dobrovolníci.

Vlajky Severní Koreje či hymna této země jsou pořád na Jihu zakázány, protože obě země po rozdělení a krvavé válce v letech 1950 až 1953 ještě neuzavřely mírovou smlouvu. Jsou de facto ve válečném stavu. Přesto se vlajky KLDR v místech konání her objevují.

Česko má první medaili. Veronika Vítková vybojovala bronz >>>

Například sportovci Severní Koreje ji vyvěsili na domě, kde v olympijské vesnici v Kangnungu bydlí. Prapor zabírá celá tři patra. Zajímavé je, že při určitém úhlu pohledu se zdá, že je vlastně vedle českého označení ve vesnici. Tak tomu ale není, protože v případě sportovců KLDR se jedná o vedlejší dům a určitý pohled je zkreslený.

Celá nezvyklá situace vznikla tím, že i když jihokorejské zákony prezentaci severokorejských vlajek zakazují a je to trestný čin, tak výjimka byla udělena místními úřady právě pro hry v Pchjongčchangu. Mezinárodní olympijský výbor totiž zaručuje právo zúčastněných států na prezentaci svých vlajek. Paradoxně ale na pátečním slavnostním zahájení nastoupili korejští sportovci společně pod neutrální vlajkou, která měla symbolizovat možné opětovné sjednocení země.

Kompletní program olympiády a přehled účasti českých sportovců >>>