Andrej Babiš představil svoji knihu. Uvádí v ní, čeho chce dosáhnout

Andrej Babiš představil svoji knihu. Uvádí v ní, čeho chce dosáhnout Zdroj: ČTK

Babiš nepřišel do ČT, ale v ten samý den diskutoval na slovenské televizi TA3. Náhoda to nebyla

Andrej Babiš v neděli odmítl přijít do Otázek Václava Moravce na České televizi. Některými lidmi byl obviněn z toho, že se bál nepříjemných otázek. Jenže šéf hnutí ANO na mnoho otázek, které chtěl položit Moravec, odpověděl ve slovenské televizi TA3 v diskusním pořadu „V politike“, který začíná pouhou hodinu před debatou v ČT. Náhoda? Jistěže ne. Byl to spíše vzkaz moderátorovi Moravcovi a české veřejnosti, který Babišovi nijak neuškodí.  


Někteří lidé se v různých internetových diskusích domnívají, že Babiš nepřišel k Moravcovi kvůli tomu, že se bál nepříjemných otázek. Mělo se jednat o předvolební kampaně, finanční limity stran, povolební spolupráci, volební systém ČR, kybernetickou bezpečnost, elektronickou evidenci tržeb, či daňovou zátěž. Takovým otázkám už šéf hnutí ANO ale čelil již mnohokrát a je nesmysl, že by se jich bál. Navíc Václav Moravec se celá léta choval k bývalému ministrovi financí spíše vstřícně a zval si ho do pořadu velmi často.

Co tedy měla nedělní neúčast Babiše v České televizi znamenat? Byl to celkem chytrý marketingový tah.

Mnoho lidí dnes věří médiím méně než v minulosti a právě veřejnoprávní ČT je trnem v oku části veřejnosti. Strefovat se do ní, je pro proto pro některé politiky výhodné. Nemůže jim to ublížit, naopak. Miloš Zeman a předtím Václav Klaus to pochopili dávno. Pochopil i Babiš. V USA například Donald Trump často vystupuje na televizi Fox, ale se CNN vede válku. Opět, to není obava, že by na něco nedokázal odpovědět, nebo že by se bál, ale je to promyšlený politický kalkul.

A popravdě, moc důvodů chodit do otázek Václava Moravce skutečně není. Žádné nové voliče to nepřinese.

Babiš na slovenské televizi TA3 diskutoval 37 minut. Jen s moderátorem, takže měl dost času své postoje vysvětlit. Na některé z otázek, které mu chtěla položit ČT, odpověděl i tam, ale v podstatě nic nového a zásadního nezaznělo. Zajímavý byl dotaz, zda je česká veřejnost připravena na premiéra pocházejícího ze Slovenska. Na to Babiš odpověděl, že žije více než 20 let v Česku, že jeho žena je Češka, že jeho děti jsou Češi.

Jinak zopakoval, že je proti přijetí eura, že odmítá nelegální migraci a že premiér Sobotka vládu, ve které předtím seděl, neřídil. Že vlastně to, co bylo dobré, udělal on sám. No…

Překvapením pouze bylo, že rodák z Bratislavy hovořil pro slovenské diváky česky, což odůvodnil tím, že je „český politik“. Argument je to poměrně nesrozumitelný, protože když slovensky umí (což umí), měl na TA3 použít tento jazyk. Ve francouzské televizi by také hovořil francouzsky (tímto jazykem také vládne) a ne česky. Zřejmě to byl ale opět vzkaz do Česka, než na Slovensko.

Výsledkem celé taškařice kolem nedělních Otázek Václava Moravce je to, že Andreje Babiše a jeho hnutí se to vůbec nijak nedotkne, zatímco Česká televize vypadá přinejmenším „divně“, že nezajistila hosta. To prázdné Babišovo křeslo na nikoho nezapůsobí. Nebere se to jako v minulosti, že to politikovi uškodilo. Uškodilo to teď jen samotnému televiznímu pořadu.

A o to přesně šlo. Babišův překlad pro některé méně přemýšlivé  voliče: Nebojím se ČT, nebojím se tedy ani ostatních.