Manželé Borůvkovi mají problém. Zdá se, že jim nekončí mise ve Švýcarsku, ale také na ministerstvu zahraničních věcí.

Manželé Borůvkovi mají problém. Zdá se, že jim nekončí mise ve Švýcarsku, ale také na ministerstvu zahraničních věcí. Zdroj: Profimedia

Alena Borůvková
Karel Borůvka
Leila Chadalíková
Alena Borůvková tweetuje.
Alena Borůvková tweetuje.
13
Fotogalerie

Borůvková jede bomby: Bývalá diplomatka a její xenofobní útoky

Karel Borůvka, který musí ke třicátému dubnu odstoupit z pozice českého velvyslance v Bernu, se nachází ve velmi složité životní situaci. Zbláznila se mu žena, jak se lidově říká. Kvůli jejím projevům na sociálních sítích byl již odvolán z funkce, proti čemuž se několikrát ohradil s tím, že za to, co dělá jeho žena na Twitteru, nemůže on nést zodpovědnost. Do jisté míry je to pochopitelný argument. Každý jsme zodpovědný sám za sebe. Jenže manželka velvyslance reprezentuje Českou republiku a její muž na ni pobírá příspěvek k platu. Alena Borůvková je tedy součástí diplomatického sboru a podle toho by se měla chovat. 

Twitterový účet „bývalé diplomatky zničené touto vládou a tchyní“, jak se sama Alena Borůvková označuje, již znepříjemnil život mnoha lidem. Mezi nimi například známému novinářskému páru Jindřichovi a Tereze Šídlovým. Terezu Šídlovou si svého času vybrala Borůvková za oběť a Jindřich Šídlo pro lidovky.cz uvedl, že stres, který způsobila Borůvková jeho ženě, mohl zásadně ohrozit její zdravotní stav (Tereza Šídlová byla v té době v osmém měsíci těhotenství, pozn. red.).

Šikanu nezažívali ze strany ženy velvyslance Karla Borůvky jen Šídlovi, Borůvková je přímo obsesivně posedlá ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem. Na paškál si Borůvková vzala i novinářku Lenku Benešovou či Alexandra Mitrofanova.

Zaorálek: Lidé se na mě obraceli, abych situaci řešil

„Je naprosto nepřípustné, aby někdo v podobné pozici dlouhodobě v e-mailech, SMS či na sociálních sítích útočil nejen na zaměstnance ministerstva, ale i na řadu dalších osob ve veřejném prostoru – novináře, úředníky,“ napsal ministr na Twitteru. Lidé se na něj prý obraceli, aby situaci řešil. „Během posledního roku jsem se s velvyslancem Borůvkou několikrát setkal a snažil se mu vysvětlit, že situace je vážná a že je třeba, aby hlavně on sám začal jednat. Nestalo se ale nic a vše pokračovalo dál,“ doplnil Zaorálek.

Borůvková jede bomby

Zlidovělá hláška mezi mladší generací obsahující tři slova stačila, aby Alena Borůvková obrátila pozornost směrem k mojí osobě.

„Zadala jsem ústředí Twitteru žádost, aby akceptovali likes a followers, případně na policii udali hackery mého účtu,“ napsala manželka. Jako člověka, který je zodpovědný za celý online Reflexu a spolu s tím veškeré sociální sítě, mne tato slova pobavila. Představa, že se na „ústředí Twitteru“ budou zabývat evidentně psychicky nemocnou ženou, která zvládá napsat i 200 tweetů za víkend, mi připadala natolik úsměvná, že jsem situaci okomentovala na své zdi. A co jsem se následně nedozvěděla! Alena Borůvková tweetuje.Alena Borůvková tweetuje.|twitter.com

Alena Borůvková tweetuje.Alena Borůvková tweetuje.|twitter.comZajímavým jevem je, že paní Borůvkové nemusíte vůbec odpovídat, vystačí si několik hodin sama.

Alena Borůvková tweetuje.Alena Borůvková tweetuje.|twitter.com

Alena Borůvková tweetuje.Alena Borůvková tweetuje.|twitter.comJak Alena Borůvková pokračovala a o kom začala následně tweetovat, se můžete podívat na jejím profilu nebo v naší galerii. 

Sama Borůvková se na sítích několikrát zmínila, že užívá antidepresivum Cipralex. Evidentně není v dobré psychické kondici. Její manžel přichází kvůli jejímu chování o kariéru, přestože podle všeho jako český velvyslanec ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku pracoval dobře. Avšak jeho rozhořčení z odvolání nerozumím. To, jak se chová a vyjadřuje jeho žena, je prostě nepřijatelné.


Leila Chadalíková se narodila ve Znojmě na Jižní Moravě. Vystudovala vysokou školu Newton College. Věnuje se online médiím, pracovala jako specialistka na sociální sítě, za které zodpovídá v Reflexu. Působila jako poradce pro mediální komunikaci, úzce spolupracuje s filmovými producenty a podporuje český film. Od roku 2016 vede online verzi časopisu Reflex – reflex.cz.