Ilustrační koláž.

Ilustrační koláž. Zdroj: Jan Ignác Říha

Finty Andreje Babiše: Ošulit, oklamat a využít

Kalousek měl díru v zákoně a machinace s dotacemi EU pro Čapí hnízdo nejsou nic nezákonného. Stejně tak finty s dluhopisy Agrofertu, které vydal Babiš pro Babiše. Tak se brání ministr financí, předseda strany, bezvědomý agent StB Babiš. Jsou-li či ne tyto finty nezákonné, ať zkoumají povolaní. Laik, volič, občan si všimne, co mají společného: ošulit, uvést v omyl, oklamat a využít. 

Získat na úkor malých firem, na které dotace nezbyla, ušetřit daně na úkor těch, kdo je platí. Trestné to možná není, nemravné ano. Kdyby Babiš věděl, jaký smysl má služba veřejnosti, věděl by, že nemravný politik se té službě má vyhnout už jen z toho důvodu, že dává vzor i návod občanům, jak oblafnout stát i jiné občany.

A občan, který má tak málo bystrosti a inteligence, že spolupracuje s StB nevědomky, se nemá do politiky pouštět. Riskuje, že by se v ní mohl nevědomky dopustit opět něčeho nepěkného. Je vyšší princip mravní a je nižší princip mravní.

Tato poznámka bohužel neplatí. Takto se u nás politika nechápe. Chápe se opačně: kdo umí ošulit, vymyslet fintu, jak něco obejít, uvést v omyl, nerozpoznat (prý) vlastní spolupráci s StB, oklamat občany i stát, ten je pro politiku pravým pokladem. V jednom Babišovi křivdíme. Je inteligentní a chytrý. Rozpoznat, co je spolupráce s StB, určitě hravě dokázal.

Dnes už jen vtipy jsou moudré. Říká estébák druhým dvěma: „Chcete být bohatí a čestní? Dosvědčte mi, že jsem s vámi v StB nebyl. Já vám to také dosvědčím.“