Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Rozsudek v cause hidžáb: Jedna nula pro zdravý rozum!

Obvodní soud rozhodl, že somálská studentka, které nechtěli na zdravotní škole nechat nosit hidžáb, tím nebyla diskriminována. Epidemie sluníčkářství zjevně není tak silná, aby ohrozila náš justiční systém.

Somálská studentka se v roce 2013 za velmi podivných okolností pokusila o přijetí na pražskou zdravotní školu. Nebyla schopná doložit formální požadavky - potvrzení o pobytu. Ihned po pokusu na školu začít docházet v hidžábu - což zakazuje školní řád stejně jako jiné pokrývky hlavy - na praktickou výuku, na školu podala žalobu, že chce za tu strašnou diskriminaci omluvu a šedesát tisíc odškodného.

V pátek Obvodní soud pro Prahu 10 rozhodl, že k žádné diskriminaci nemohlo dojít, protože dívka se vůbec nestala studentkou, a bylo po ptákách. Sama žalobkyně se k soudu nedostavila. Takže můžeme spokojeně konstatovat, že naše soudy nejsou zblblé politickou korektností a nesnaží se soudit podle multikulruních příruček, ale podle zdravého rozumu. Ten rozsudek by ale neměl být tečkou za celou causou, nýbrž tečkou za první kapitolou příběhu. A další kapitoly trilleru o té Somálce by měly psát tajné služby nebo protiextremistická policie. Celý ten příběh totiž smrdí.

Co nám somálská studentka chce namluvit? Že se dostala do Česka (dostala azyl v roce 2011), úplně náhodou se rozhodla studovat, oni jí na škole zdiskriminovali, ale ona je tak politicky korektní, že si uvědomila diskriminaci. A hned měla k dispozici právníka a peníze na právníka, a soudila se, protože o to studium fakt stála. Ale nestála o něj zas tak moc, aby vyhověla požadavkům školy, a ten soud pro ni nebyl až zas tak důležitý, takže k němu vůbec nešla. Tomu jako mám věřit?

Ne. Celá causa hidžáb byla podle mého názoru od samého začátku plánovaná jako čistě provokativní akce, a je na bezpečnostních složkách, aby zjistily, kdo to vymyslel a kdo to financoval. Hlavní tlak na česká media a veřejnost samozřejmě vyvíjela paní ombudsmanka Šabatová, ale tu nepodezírám. Ta se chytla hloupé causy, aby se zviditelnila. Ale ten začátek - přijít na školu, nesplnit její požadavky a stěžovat si na diskriminaci - proběhl ještě bez paní ombudsmanky, a pochybuji, že se vylíhl v hlavě mladičké Afričanky. Stejně tak pochybuji, že by si byla schopná tak obratně a narychlo (mluví velmi špatně česky) sehnat právní zastoupení a peníze na ně. Proto bych opravdu uvítal, aby bezpečnostní orgány prokleply nevládní organizace, které se Somálky v tom uměle vytvořeném sporu zastávaly - Sdružení pro integraci především. A prozkoumaly jejich finanční toky. Protože více než causu diskriminační celé to dění připomíná cílenou provokaci, vypuštěný zkušební balónek, kam až si česká společnost muslimy pustí. A tak by bylo pro naši bezpečnost lepší opravdu věrohodně vědět, zda celá akce nebyla provokací tajné služby nějaké islámské země, případně „oťukáváním situace“ od islamistických ropných šejků.