Babiš na spanilé jízdě pod praporem EET v tržnici Sapa.

Babiš na spanilé jízdě pod praporem EET v tržnici Sapa. Zdroj: František Vlček / Mafra / Profimedia

Babišova účtenková EET loterie je naprosto amorální

Jsa ekonomickým analfabetem, nechápu EET. To málo, čemu z toho systému rozumím — účtenková loterie —, je však absolutně amorálním atentátem státu na prevenci sociálních patologií, tedy hráčství. Stát chce zavádět kontrolu plateb daní podporou neřesti, škodlivého chování!

Vedle ekonomických dopadů EET se pojďme podívat na další, psychologický, a zatím, pokud vím, nediskutovaný dopad zavedení jednoho z prvků systému EET. Konkrétně účtenkové loterie, kterou chce stát pořádat a jejímž prostřednictvím si slibují zvýšit kontrolu nad obchodníky.

Princip je jednoduchý — každá účtenka s vydaným kódem EET bude fungovat jako los, a když tu svou do loterie přihlásíte, máte — samozřejmě velmi nízkou — pravděpodobnost, že vyhrajete, že bezpracně přijdete k penězům.

Účtenková loterie: Jak registrovat účtenku a jaké jsou výhry?

Záměr státu zvýšit zájem občanů o udávání v roce 2016 nepřekvapí. Přihlašování účtenek do loterie je totiž de facto oznámením úřadům, že jsem dostal takovou a takovou účtenku — a jestlipak ji máte zaregistrovanou, soudruzi? Nechci psát o amorálnosti kontrolního systému založeného na udávání, to je se současným ministrem financí spíše samozřejmé.

Pálí mne, že tento udavačský systém kontroly má být provozován způsobem, který lidi vede k sázení v loteriích, ke kursovním sázkám a nakonec k hrací bedně.

Hráčství a jeho předstupeň, rekreační hraní o peníze, jsou významnými sociálně patologickými jevy a je naprostá nehoráznost, že stát chce toto chování u občanů posilovat, odměňovat je. Je úplně jedno, že za „los“ v účtenkové loterii zaplatil hráč tím, že si koupil nějaké zboží, jež stejně potřeboval.

Důležité je, že si hráč účtenkové loterie zvyšuje představami o výhře adrenalin, do jeho denního snění se dostává obsah „vyhraju těžký prachy“. A on se učí doufat v nezasloužený zisk, který mu nadělí štěstěna.

Nejsem rozhodně zastánce zákazu neřesti, loterií, kursovních sázek a hazardu vůbec — stejně jako nejsem proti natáčení pornografických filmů nebo provozování nevěstinců. Jen si myslím, že lidé takto vydělávající by měli být bráni s jistou rezervou. Ale také si myslím, že je NAPROSTO NEPŘIJATELNÉ, aby něco z výše jmenovaného provozoval stát.

Dělat státní účtenkovou loterii, aby se zamezilo daňovým únikům, je stejné jako odměňovat udavače, co nahlásí nevydání účtenky ve státním bordelu. Stát prostě nemá neřesti občanů podporovat ani je takovému chování učit.

Ale že se takové pitomosti, jako je morálka, při psaní toho zákona na ministerstvu u Babišů opravdu nezohledňovaly, mě fakt nepřekvapuje.