Komisaři začínají sčítat hlasy (archivní foto)

Komisaři začínají sčítat hlasy (archivní foto) Zdroj: ČTK

Katastrofální účast v senátních volbách – v Mostě stačilo na vítězství 7,54 procenta oprávněných voličů

Druhé kolo voleb do třetiny Senátu provázela katastrofálně nízká účast hlasujících. Celkově to bylo jen necelých 15,4 procenta voličů, což je vůbec nejméně ze všech senátních hlasování od založení horní komory parlamentu v roce 1996. V Mostě tentokráte na vítězství stačilo pouhých 7,54 procenta oprávněných voličů.

V Mostě bylo zapsáno v seznamech pro druhé kolo 90 812 lidí, ale účast v něm dosáhla jen na 10,73 procenta a to bylo vůbec nejméně ze všech 27 obvodů, ve kterých se letos hlasovalo. Vítězná Alena Dernerová (kandidující za hnutí S.cz) dostala v Mostě 6844 hlasů, což je slabých 7,54 procenta všech oprávněných voličů.

Pro srovnání, nejvíce hlasů, a to přesně 16 412, dostal starosta Chrastavy Michael Canov (za koalici Starostů a nezávislých a Starostů pro Liberecký kraj). Nejvyšší účast byla teď v obvodu Praha 6, kde přesto dosáhla jen 23,23 procent. Tam zvítězil ředitel gymnázia Jiří Růžička (bezpartijní za TOP 09 a STAN) nad filozofem Václavem Bělohradským (opět bezpartijní za ČSSD a Zelené).

 

Jinak už v pouhém jediném obvodu (v Hodoníně) překročila účast těsně 20 procent.

I když mimořádně nízká, tak vyšší než průměr byla účast v obvodech, kde byl předpokládaný větší střet – například v obvodu Hodonín (vítězná lidovecká kandidátka Anna Hubáčková proti socialistovi Zdeňkovi Škromachovi) či v Táboře, kde prohrál ministr za ČSSD Jan Mládek „slavně“ prohrál s Jaroslavem Větrovským z hnutí ANO.

Historicky nejvyšší účast ve druhém kole voleb do Senátu byla v roce 2002 a to 32,55 procent. Od roku 2008 ale v každých dalších volbách klesá.

Kam se až může volební účast dál propadnout, to ještě jen uvidíme v budoucnosti.