František Stárek zvaný "Čuňas" patřil za minulého režimu k nejznámějším disidentům. Do Senátu kandiduje s podporou ODS.

František Stárek zvaný "Čuňas" patřil za minulého režimu k nejznámějším disidentům. Do Senátu kandiduje s podporou ODS. Zdroj: ČTK

O křeslo v Senátu se uchází i bývalý vládce Sazky Aleš Hušák.
TOP 09 vyšle do boje dlouholetého ředitele gymnázia Jana Keplera Jiřího Růžičku.
Za vládní stranu ANO bude kandidovat známý herec a někdejší baletní sólista Národního divadla Vlastimil Harapes.
Za ČSSD a Zelené bude kandidovat filozof Václav Bělohradský.
4
Fotogalerie

Hušák, Harapes nebo disident „Čuňas“. Senátní volby v Praze 6 budou mít řádné grády

O volbách do Senátu se často hovoří jako o „volbách druhé kategorie“. Podle toho pak vypadá i účast v nich. V jejich druhém kole, které už nebývá spojeno s komunálními či krajskými volbami, pak dorazí k urnám stěží 20 procent voličů. V letošním roce to však může být jinak, v některých obvodech totiž bude mít souboj o senátní křeslo pořádné grády. Tím jedním z nejvíce exponovaných nepochybně bude Praha 6.

Pomyslnou třešinkou na dortu se totiž stala oznámená kandidatura bývalého generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka. Jeho program slibující všem domácnostem vlastnit zbraň a distancující se od politické korektnosti hned vzbudil pozornost. Zda to bude stačit alespoň na postup do druhého kola, v tuto chvíli není zřejmé. Naopak jisté je, že Hušákova přítomnost v klání v tomto obvodě řádně zamíchá pořadím a ve výsledku může přinést velké překvapení.

Kromě Hušáka se v tomto obvodě o senátorský post totiž ucházejí hned další tři veřejně známé osobnosti: tanečník Vlastimil Harapes (ANO), disident František Stárek zvaný Čuňas (ODS) či filosof Václav Bělohradský (ČSSD a Zelení). Zdaleka neznámý není ani kandidát TOP 09 a dlouholetý ředitel gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

Praha 6 má svá specifika. Vždy tu vítězila pravice a to i v době, kdy jí celostátně drtili socialisté a v krajích i komunisté. Je to čtvrť „plných břich“ jak se o obyvatelích vilových čtvrtí Hanspaulka či Ořechovka říká nejen v novinářské hantýrce. Tito lidé těžko skočí na lep řečem o blahobytnějších či lepších zítřcích.

Ale nepředbíhejme, šance na druhé kolo jsou otevřené. Nyní by bylo docela fajn, aby kandidáti vylezli ze svých „nor“ a trošku ten volební boj rozjeli. Studování předvolebních letáků je nuda, ale debata ve veřejném prostoru může přinést řadu poznání, ale i oddělit zrno od plev. Nejhorší na tom pak může být zjištění, že někteří kandidáti kromě své mediálně známé tváře nemají co nabídnout a o politice toho zas až tolik nevědí.