Útočníka zachytili svědci na video.

Útočníka zachytili svědci na video. Zdroj: reprofoto youtube.com

Vraždění je prostě in!

Když jsem psal včerejší komentář k mnichovským útokům, ještě jsem nevěděl, zda se jedná o islamistický terorismus. Nastala ta horší varianta: Memetická infekce vraždění nevinných se rozšířila od muslimských radikálů mezi další skupiny.

Současná vlna teroru je podle teorie memů jednoznačně memetickou infekcí - pokud někdo nerozumí, skoro se trefí, když se místo spojením „memetická infekce“ spokojí se slovem „móda“. V podstatě je to totéž. Je z technického hlediska jedno, jestli se samovolně, virálně, šíří mem divícího se Travolty, mem minisukní nebo mem zabíjení. Objeví se nějaký vzorec chování, myšlenka, odchylka v oblékání, ta upoutá pozornost a začne se samovolně šířit. Lidé ji opakují, opičí se, protože je onen mem právě „in“.

Memetická infekce, móda zabíjet nevinné nezúčastněné oběti ze zcela iracionálních důvodů, se rozšířila po 11. září po většině muslimského světa jako výsledek dlouhodobé frustrace muslimů nad neutěšenými životními podmínkami islámských zemí, ve kterých žijí. Jde o psychologickou zákonitost „když něco nemůžu mít sám, tak to alespoň rozbiju těm, co to mají, a pozabíjím je“. Reakci na již tisíc let trvající neúspěšnou soutěž islámské kultury s evropskou civilizací a průmyslovou revolucí, později s auroamerickou tržní demokracií.

Terorismus byl již jednou memetickou infekcí, v sedmdesátých letech minulého století, kdy v Evropě bujel terorismus ultralevicový, marxistický. I tehdy se móda unášet letadla a vraždit „reprezentanty systému“ rozšířila celoevropsky. Ale postihla jen rizikovou populaci - mladé levičáky, lidi predisponované a indoktrinované nějakou konkrétní ideologií. Až do událostí v Mnichově byla i nyní memetická infekce teroru výhradně záležitostí osob a skupin indoktrinovaných jednou konkrétní ideologií - islámem v jeho nejextremnější formě. Po Mnichově je všechno jinak.

Memetická infekce masového vraždění nevinných, teroristických masakrů, se šíří napříč ideologiemi. V Nice a bavorském vlaku vraždil nevinné z islamistické nenávisti muslim, v Mnichově už vraždil teroriska sociokulturní, který se chtěl mstít společnosti, ne islámský terorista. To, že rodiče mnichovského teroristy přišli z Iránu, je spíše shoda okolností než důvod útoku - on sám byl enkulturován a socializován v Evropě, v pivním Bavorsku. Rozhodně to nebyl - ani přes Internet zradikalizovaný - islamista. Jen se projevil tak, jak odkoukal, že se v posledních letech chovají islamisté, kteří módu teroru ve světě vzkřísili. Teroristický útok na nevinné se stává reakcí VŠECH typů násilníků, nejen islamistických teroristů. Infekce přeskočila z původních nositelů do běžné společnosti, a je jen otázkou času, kdy začnou násilné útoky a vraždění ze strany kohokoliv dalšího nějak ublíženého a ukřivděného. Vraždit je prostě in.