Muslimové chtějí zakázat psy

Muslimové chtějí zakázat psy Zdroj: screenshot

Británie: Muslimové chtějí zakázat psy!

Třecí plochy mezi našimi a islámskými kulturními tradicemi dostávají v Británii až groteskní rozměr. Tamní muslimové rozjeli iniciativu, která požaduje - aby se cítili v Británii jako opravdu vítaní hosté - zákaz psů ve veřejném prostoru.

Fotografie zveřejněná na Facebooku britských nacionalistů Britain First! vypadá jako klasický hoax. Jsou na ní ale dvě internetové adresy - webová a facebooková - kde si můžete ověřit, že to bohužel hoax není. V Británii vznikla lobbystická parta muslimských aktivistů, kteří chtějí v Británii zakázat pohyb psů na veřejných místech, neboť psi jsou podle islámu nečistí. Říkají si 4 Public Purity - „Pro veřejnou čistotu“.

Na Facebookovském profilu facebook.com/PublicPurity má parta dvě videa s kázáním nějakých islámských duchovních autorit na téma, že psi jsou nečistí a nesmějí fungovat jako pet, mazlíček. A proklamaci: „Korán řeší problematiku psů jednoznačně, jsou nečistí. Z toho důvodu se domníváme, že v souladu s našimi muslimskými postoji a hodnotami musí být omezen pohyb psů na veřejných prostrantsvích.“

Na svém webu 4publicpurity.org pak říkají natvrdo: „Je nezbytné, aby Britové sami pochopili, že k tomu, aby se muslimové v Británii cítili opravdu vítáni, musí sami Britové souhlasit s opatřeními, která jsou jim nepříjemná. Chápeme, že psi jsou v Británii milováni jako pet, ale interkulturní vztahy v království by to měly převážit.“

Jinými slovy: Je nezbytné, aby se domácí Britové omezovali kvůli ohledům na nezvané imigranty, jejichž práva jsou podle nich samých důležitější než práva občanů hostitelské země. Fakt cool!

Jak psycholog si však dovolím britskou muslimskou komunitu varovat: Pokud se budou i nadále projevovat takto nehoráznou inherencí do tradic hostitelské země, svého nejspíše nedosáhnou. Čím více bude v Británii výzev, aby Britové kvůli muslimům snížili počet psů v ulicích, tím více starousedlíků bude přemýšlet o tom, jak naopak v ulicích snížit počet muslimů.