Policie obsazuje IPB

Policie obsazuje IPB Zdroj: ČTK

16 let od největší "bankovní loupeže" v ČR: Kauza, která pořád spojuje Zemana s Bakalou

Před 16 lety vběhlo do tehdy třetí největší české banky policejní komando v kuklách a s nuceným správcem, kterého dosadila Česká národní banka (ČNB). Následovaly spory o to, zda IPB skutečně krachovala a zda zvolené řešení bylo opravdu čisté. Nikdy neskončily.

Stát následně IPB předal do rukou mnohem menší ČSOB. Tu už v té době vlastnila belgická KBC.

Všechna rozhodnutí se odehrála během vlády dnešního prezidenta Miloše Zemana a jeho éry prodávání bank do zahraničí za symbolické částky a po očištění o špatné úvěry. ČSOB tehdy získala neomezené záruky za špatná aktiva IPB.

Právě letos (kvůli tlaku Bruselu) doba platnosti těchto záruk končí. ČSOB začátkem letošního roku vyvolala arbitráž s ČNB o 20 miliard - 16 let po předání banky!!

Někdo říká, že Zemanova politika očišťování a odprodejů bank byla strategická, někdo říká, že to byla krádež, která daňové poplatníky vyšla na stamiliardy.

Strategická byla určitě pro nové vlastníky, kteří v Česku nalezli bankovní ráj. Ostatně jen loni z českých bank jejich zahraničním matkám odteklo 41 miliard. Z toho do KBC z ČSOB připlavalo skoro 15 miliard.

Že celá kauza IPB nebyla ze strany státních institucí úplně OK, potvrdila i prohraná arbitráž se spoluvlastníkem IPB, japonskou Nomurou. Česko jí nakonec zaplatilo 3,6 miliardy.

Zajímavé je, jakou roli hrál kolem ČSOB miliardář Zdeněk Bakala. Ten v Česku založil finanční skupinu Patria Finance, která asistovala u prodeje ČSOB belgické KBC. A podle zákulisních informací právě Bakala naplánoval i převzetí IPB. Svou Patrii pak za velmi slušné peníze prodal právě ČSOB. Přišel tak ke své první miliardě. Ta ho pak nasměrovala ke koupi OKD, podniku, který doslova vybagroval.

Dnes ho prezident Zeman kvůli situaci v OKD označuje za tuneláře. Sám sebe pasuje na prezidenta chudých. Jenže nebýt Zemana a jeho vlády, Bakala by se k OKD nikdy nedostal.

Dnes je Zeman prezident, Bakala nikdy chudý nebude. Miliardy jsou pryč. Všichni zúčastnění jsou spokojeni, ne?