Zablokovaná magistrála

Zablokovaná magistrála Zdroj: ČTK/AP

Zrušte policii, novináři stačí!

Revoluční přístup pražské policie k porušování zákonů ukázali pražští muži zákona při blokádě pražské magistrály. Jak nám sdělil policejní mluvčí, policisté porušení zákona řádně zdokumentovali.

Redakce Reflexu zaslala na Policejní prezídium žádost o informaci. Bylo pondělí osmého února a pražská magistrála byla až na jeden jízdní pruh v každém směru zablokována desítkami, ba stovkami stojících vozů pražských taxíkářů. Díky blokádě kolabovala pražská doprava. My se zeptali na policii, jestli je to, co taxikáři dělají, legální. Na celé magistrále je totiž zákaz zastavení.

„Jedná se o protiprávní jednání, které dnes policisté vyřešili v souladu se zákonem tak, že jednání každého jednoho z účastníků protestu, kterých bylo víc než tři sta, zadokumentovali jak písemně, tak foto- a videozáznamem. Tyto podklady budou následně zaslány příslušnému správnímu orgánu, v tomto případě úředníkům Magistrátu hlavního města Prahy, k dořešení. Oznámeni byli účastníci tohoto protestu pro podezření z přestupků proti zákonům O provozu na pozemních komunikacích a O právu shromažďovacím,“ odpověděl poručík Mgr. Tomáš Hulan, tiskový mluvčí pražské policie.

Odpověď je štěpná, revoluční a zcela mění podstatu práce policie. Já bláhový jsem si totiž vždycky myslel, že když se policie nachomejtne k protiprávnímu jednání, tak je ze zákona povinna jednat a to nezákonné jednání zastavit. Nikdy jsem neslyšel o tom, že by policisté v parku na lavičce našli dva huliče, vyfotografovali si je a pak je nechali v klidu dokouřit. Vždycky, když něco takového řeší, tak jim jointa típnou. Vůči taxikářům policie postupovala shovívavěji. Nezabránila jejich protiprávní blokádě magistrály, neporučila jim odjet a nenasadila odtahové vozy, kdyby taxikáři nespolupracovali.

Policie prostě dokumentovala, Prahu nechala zacpanou a ať to pak vyřeší magistrát. Proto doporučuji urychleně zrušit policejní sbor a nahradit jej mnohem menším a levnějším týmem novinářů a fotografů. Ti by prostě chodili trestnou činnost fotit a pak posílali fotky na magistrát, případně k soudu. Sbírat informace totiž umějí novináři lépe než policie. A neudělat nic proti porušování zákona — jak to učinila policie v pondělí osmého února — určitě zvládnou novináři taky.