Kalašnikov

Kalašnikov Zdroj: Marek Douša

O pivu a debilitě

Mimořádná hloupost toho nápadu zarazila všechny. Zlevnění piva, tedy něco, co mělo zůstat okamžitým bonmotem, žije už týden pestrým mediálním životem. Lidovci se ptají, proč ne sunar – zřejmě čepovaný. Sociální demokracie namítá, že na populistické nápady má monopol ona. Komentují to odbory i odborníci. A co je nejhorší: jistý pan Vobořil, šéf protidrogové rady vlády, hrozí kvůli tomu nápadu rezignací! – jen aby národ nezačal demonstrovat!

Ke slovu debilita: snažil jsem se najít zdvořilejší výraz, ale nic přesnějšího jsem nenašel. Ten nápad je nesystémový, neprůchodný, neužitečný – opravdu jen a jen debilní. Čímž se dostávám k podstatě: Myslí si pan Babiš, že to je dobrý nápad? Nemyslí. Předpokládá, že to projde? Nepředpokládá. Je pan Babiš debil? Jistě nikoli. Proč to tedy dělá? Odpověď je nasnadě: protože si myslí, že debilové jsme my.

Jiná podoba téhož: Zemanova akce „kalašnikov“. Ano, lidi v sále se zasmáli, hurá. Dál už folklór v Zemanově perverzní režii: kavárna pohoršena, média též, příznivci utvrzeni, že Zeman je jeden z nich. Tančíme, jak Zeman píská. K tomu si vypískal bonus: média musela referovat o jinak pominutelném setkání prezidenta s obyvateli Tišnova. Druhý bonus: na televizní tiskovce sedí hned vedle prezidenta onen Hašek, co lhal – ještě nedávno politická mrtvola, dnes díky Zemanovi zombie. To všechno spustil prezident jednou nesmyslnou poznámkou. I on moudře předpokládal, že jsme debilové. Vyšlo mu to? Pravdě­podobně ano.

Zahrnují nás šumem a my jim na to skáčeme. Odvádějí pozornost od věcí, jež mají řešit, a neřeší. Skandální návrh nového ceníku elektřiny. Důchodová reforma. Plýtvání ve zdravotnictví. Řádící exekutoři. Mýto. Nepříliš funkční armáda. Očekávané sucho. Půda ničená dotovanou řepkou, do které po čase zasadíme leda dotované fotovoltaické panely. Zmatená zahraniční politika, jejíž vinou nevíme, na čí straně nově vznikajících evropských hranic skončíme.

O posledním ze zmíněných témat si přečtěte v novém Reflexu. A též o nezvládnutém mýtném. A o hazardu: stát ho zreguloval tak šikovně, že si vykoledoval arbitráž. Navíc jednorukým banditům trvalo odhadem pět minut, než přišli na to, jak to celé obejít. Doplněno rozhovorem se senátorem Valentou, králem proherních automatů – až bude jako Babiš, navrhne snížit na ty automaty daně. Když pivo, tak proč ne ty jeho zlodějské krabice.

Pěkné počtení. O kalašnikovech a pivu se moc nedočtete. Nejsme ­debilové.

Reflex 05/2016Reflex 05/2016|Archív