Ženy berou méně peněz.

Ženy berou méně peněz. Zdroj: profimedia.cz

Nerovnost žen? Bulharsko budiž nám vzorem

Uvažuje se, že do českých firem začnou chodit speciálně proškolení inspektoři, kteří budou postihovat nerovné odměňování žen a mužů za stejnou práci. Generálního inspektora práce k tomu vyzvala ombudsmanka Anna Šabatová. Ve své čtvrtletní zprávě důrazně upozorňuje, že zakřivené odměňování je nedůstojné a stát by měl činit více, aby tomu zabránil. Rozdíly mezi mzdami českých žen a mužů jsou údajně třetí nejhlubší v Evropské unii.

Češky prý vydělávají v průměru o 22 procent méně než jejich mužští kolegové. Pobavilo mě, že hůře jsou na tom prý jen Němky a Rakušanky. S laskavou dávkou akademického sarkasmu komentuji: Takže se máme přiblížit Rumunsku, Litvě či Bulharsku, kde je situace lepší než v Německu? Ještě, že Albánie není prozatím v EU… Myslím, že zde platí okřídlené: statistika je přesný součet velice nepřesných čísel. Nebo jak říkal nedávno zesnulý politik Miloslav Ransdorf (KSČM): Ihned po lži následuje statistika.

Obecně se zákazem diskriminace z důvodu pohlaví nutno souhlasit, nota bene je již mnoho let součástí našeho právního řádu. Problém je v praktické vymahatelnosti. Jak vám řekne každý jen trochu zkušený personalista – prostě neexistují dva navlas stejní zaměstnanci, se stejnou pílí, věkem a zkušenostmi, kvalifikací, výkonem, sociálními dovednostmi, efektivitou, komunikativností, pracovitostí a chybovostí - byť jsou formálně na stejné pozici. Asi jen zaměstnavatel- blázen se přímo vyjádří, že prodavačka A. Hrůzová má menší plat o 3 000 Kč z důvodu, že je žena.

Stejně jako v roce 2016 nikdo neuvede „pana Lakatoše nepřijímáme do pracovního poměru z důvodu jeho romského původu“, ale dotyčnému sdělí neutrálně, že byl vybrán jiný uchazeč o zaměstnání.

Práce je důležitá a peníze za ni jistě také. Ale neméně důležitý je i život sám. To ombudsmance nevadí nerovnost v délce života mužů a žen v Česku?

Není zásadně nespravedlivé, že průměrný český nebo moravský muž se dožije necelých 75 let, ale česká anebo moravská žena skoro 81 let? Rozdíl šesti let politikům a ombudsmance nevadí? Co udělají k odstranění této skandální nerovnosti?

Autor je právník a publicista.