Kim Čong-un a severokorejská vojenská jednotka

Kim Čong-un a severokorejská vojenská jednotka Zdroj: CNN

Kim má prý vodíkovou pumu. Jenže je nebezpečný, i kdyby ji neměl

Zpráva o novém jaderném testu KLDR i přes pochybnosti o její pravdivosti vyvolala znepokojení, protože člověk nikdy neví. Země poblíž KLDR se cítí ohrožené. Japonský premiér Šinzó Abe označil zkoušku za "vážnou hrozbu" pro bezpečnost jeho země, vláda v Jižní Koreji pokus odsoudila a svolala na středeční ráno krizovou schůzku. Odpoledne se podle agentury Reuters nejspíš sejde Rada bezpečnosti OSN. Můžeme předpokládat, že to bude k ničemu, stejně jako v jiných případech, kdy se schází Rada bezpečnosti.

Stálým členem RB je Čína, která má k severokorejskému režimu zvláštní vztah. Je mu blízký a současně se chová jako neřízená střela a Číňanům to trochu komplikuje. V každém případě je OSN vůči všem diktátorským režimům dost bezmocná a nebude tomu zřejmě nikdy jinak.

Jihokorejská tajná služba mezitím oznámila, že podle ní možná nešlo o test vodíkové pumy, stejně tak jihokorejská meteorologická služba prý nezaznamenala žádnou radiaci.

Pořád samé výbuchy

Jde údajně o čtvrtý severokorejský test ničivé zbraně. Pchjongjang provedl tři testy atomové bomby v letech 2006, 2009 a 2013.

Analytici soudí, že Pchjongjang vlastní několik základních jaderných pum a nyní usiluje o výrobu bojových hlavic s miniaturizovanou bombou, které mohou být připevněny k raketám schopným zasáhnout americké pobřeží.

V čem je rozdíl mezi atomovou a vodíkovou pumou? Atomová je založena na principu štěpení jader atomů, vodíková puma využívá energii z termonukleární fúze, tedy slučování atomových jader za pomoci vysoké teploty či tlaku. Je mnohem silnější a její výroba je technicky náročnější.

Je možné, že své jaderné zkoušky KLDR jen simuluje, buď za použití velkého množství klasické trhaviny, nebo pumy nejsou tak dokonalé, jak by bylo třeba. Především jde o jejich miniaturizaci, aby se vešly do hlavice mezikontinentální střely.

V každém případě jde o psychologický moment. KLDR může okolní země ohrozit i bez jaderné zbraně. Pokud má radioaktivní materiál, může vyrobit takzvanou špinavou bombu, tedy zamořit protivníka radioaktivitou pomocí klasické trhaviny. Podle odhadu odborníků ale její efekt není velký, rozprášením radioaktivní látky se nedosáhne velkého účinku.

Už několik set metrů od výbuchu velké riziko z ozáření nehrozí. Hodila by se jako zbraň spíše pro teroristy a k vyvolání paniky, než jako skutečně ničivý prostředek. (Češi by možná propadli smrtelné panice, i kdyby v té hlavici byly jen spisy Kim Čong-una.)

Je dobré být v klubu

Atomový hřib také vypadá lépe a řadí zemi do klubu jaderných mocností, na které si nikdo jen tak netroufne. Ukrajina se svých jaderných zbraní vzdala a dopadla podle toho. Tento precedent si bude každý už pamatovat.

Pochybnosti nic nemění na tom, že KLDR je nebezpečná země řízená ideologickými šílenci. Je jedno, jestli použije předpotopní jadernou bombu, nebo biologické zbraně. Šílenci se nechovají podle racionality normálních lidí. Proto se lze divit naivitě dvou třetin našich občanů, kteří byli před lety proti americkému radaru u nás.

Zřejmě si mysleli, že se nás případný útok na Ameriku netýká. Jenomže týká. Jakýkoli bezpečnostní otřes v Americe postihne celou zeměkouli. To nijak nesouvisí s tím, jak kdo miluje Spojené státy. To je prostě jen fakt.