Detenční zařízení ve Vyšních Lhotách

Detenční zařízení ve Vyšních Lhotách Zdroj: ČTK

Uprchli tři uprchlíci. No a co?

Zlatou neděli vzrušila zpráva o ilegálních imigrantech, kteří uprchli z detenčního zařízení. Myslím, že spíše než panice bychom měli propadat rozpakům, proč je taková banalita vůbec ve zprávách. Ti tři zoufalci jsou nebezpeční asi jako tři veverky.

Podmínky v českých detenčních zařízeních pro lidi, kteří ilegálně vstoupili na naše území, jsou srovnatelné se studentskými kolejemi. Nikdo tam neúpí a nestrádá, nikoho tam netrýzní hlady a nebijou, ale málokterý z ilegálních imigrantů chápe, proč tam jsou.

Z Vyšních Lhot nyní tři zadržení utekli. Jedná se o Afghánce, Libyjce a Alžířana. Jeden čekal na vyhoštění, dva zbylí měli být podle Dublinských dohod vydáni do Rakouska, kde vstoupili do EU. Ovšem pánové měli namířeno do Německa a co si myslí evropské úřady, je moc nezajímalo. Zdánlivě jejich zadržení zde nedává smysl - ale je nanejvýše na 42 dnů a je při něm (v rámci možností) prověřeno, zda onen „uprchlík“ není belgický Arab, co se vrací ze studijního pobytu v Sýrii, kde získával zkušenosti jako bojovník Islámského státu, a jede do Paříže si zastřílet. Což jistě i sluníčkář uzná za potřebné.

Nyní tři muži z takové detence utekli - ale absolutně nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o nějaké teroristy. Jde o uchazeče o evropskou životní úroveň, ne o výsadek džihádistů.

Čili: Ti tři chlapíci utekli z české detence, protože chtějí do Německa, a pokud možno ještě v době poválečných slev. Jejich motivace páchat v Česku cokoliv nekalého je limitně blízká nule, naopak se budou snažit co nejrychleji z naší země zmizet, aby je zase nezašili. Takže prosím zděšené spoluobčany, aby případné zděšení odložili na nějakou adekvátnější příležitost.