2. listopad 1975  Václav Havel na cestě do Horních Počernic,  kde proběhla slavná světová premiéra Žebrácké opery

2. listopad 1975 Václav Havel na cestě do Horních Počernic, kde proběhla slavná světová premiéra Žebrácké opery Zdroj: Bohdan Holomíček

Václav Havel by dnes byl proti imigraci

K výročí úmrtí Václava Havla jsem si udělal malé myšlenkové cvičení, přečetl pár Havlových článků a knih, a došel jsem k závěru, že v současné imigrační krizi by Havel byl "proti imigrantům". Byl totiž sice přesvědčený humanista, ale také politický realista.

Stačí se podívat, jaký postoj Havel zaujal k balkánským válkám. Často se mu připisuje autorství fráze o "humanitárním bombardování".

Ve skutečnosti to řekl trochu jinak, ale vojenský zásah v Jugoslávii jednoznačně schvaloval.

"Domnívám se, že během zásahu NATO v Kosovu existuje jeden činitel, který nikdo nemůže popřít: nálety, bomby, ty nebyly vyvolány ze zištných zájmů. Jejich povaha je výlučně humanitární: to, co je zde ve hře, jsou principy, lidská práva, jimž je dána taková priorita, která překračuje i státní suverenitu. A to poskytuje útoku na Jugoslávskou federaci legitimitu i bez mandátu Spojených národů."

To vyšlo 29. dubna 1999 ve francouzském listu Le Monde. Jde o rozhovor, který Havel  poskytl v roce 1999 před svou cestou do USA agentuře Reuters.

Když prostě bylo potřeba - k ukončení krvavých balkánských válek - bombardovat Srbsko, Havel okamžitě odložil svůj pro doby míru vhodný humanismus a postavil se - viz citát - na podporu vojenského řešení.

On totiž byl sice humanista, ale také realista. Věděl, že chceš-li mír, musíš se chystat na - a občas i vést - válku. Když přestala být humanistická realita, když hrozilo nebezpečí dalších dlouhých masakrů, Havel hájil vojenský útok.

Proto si myslím, že by Havlův realismus v dnešní migrační krizi zvítězil nad humanismem za každou cenu. Myslím si, že by Havel chápal, že migrační vlna nás může spláchnout jak příboj, a že by se postavil proti bezhlavému přijímání migrantů, merkelismu a imigračnímu sluníčkářství, které masově ovládlo Havlovy fanoušky.

Přestože „havlisté“ vítají uprchlíky s otevřenou náručí, Havel sám by podle mého názoru rozhodně pro bezhlavé a nelimitované přijímání imigrantů z muslimských zemí nebyl.