Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie

Oheň z ruského letounu sestřeleného na hranici Turecka a Sýrie Zdroj: ČTK

Turci na Rusy stříleli, Izrael nebude

Rusko, bezprostřední soused Turecka, na něj vyhlašuje sankce jako odplatu za sestřelení svého letadla. Izrael, kde je střet letadel obou států někde u Golan stejně pravděpodobný jako v Turecku, se s Rusy dohodl o neútočení.

Sestřelení ruského bombardéru Turky vyvolalo spontánní vlnu podpory. Potkal jsem hodně lidí, kteří to Putinovi opravdu přáli, a i mne trochu zahřálo u srdce, že si někdo troufne vystřelit na provokujícího ruského medvěda. Ruská letadla nepochybně u hranic s Tureckem provokovala, a to opakovaně a zřejmě systematicky.

Bez ohledu na jisté zadostiučinění - trochu zkalené smrtí pilota sestřeleného stroje - je ale incident tohoto typu krajně nežádoucí a jeden každý další posunuje svět směrem ke třetí světové válce. V den, kdy píšu tento sloupek, vyhlašuje Putin proti Turecku sankce. Proto je informace, kterou přinášíme, více než pozitivní: V reakci na sestřelení ruského bombardéru se vyjádřil nejmenovaný zdroj izraelského letectva pro Jeruzalem Post. „Naší politikou je neútočit nebo nesestřelovat nic, co je ruské. Rusko není nepřítel. Snažíme se vyvarovat napětí s Ruskem. ... Tento region má společné hranice a je zde na zemi a ve vzduchu mnoho hráčů. Pokud ruský letoun překročí vzdušnou hranici, neodpálíme raketu a nesestřelíme ho.“ Na zprávu u nás první upozornil server eretz.cz.

Takže, jak ukazuje izraelská událost, nějakou dohodu s ruskou armádou zjevně najít lze. A je opravdu škoda, že se na nějakou podobnou dohodu o neútočení na zbloudilé stroje nezmohli Rusové s Turky dřív, než to stálo život pilota a skutečně citelné navýšení mezinárodněpolitického napětí.