Martin Stropnický: Praha je Praha, a ne nějaké NATO ...

Martin Stropnický: Praha je Praha, a ne nějaké NATO ... Zdroj: Reuters

Politika v Praze: Prostě to neumíme

Všichni proti všem a současně všichni se všemi. Taková je situace na pražském magistrátu, kde se v posledních dvou týdnech dojednává od základu jiná koalice než dosavadní ANO, ČSSD a Trojkoalice (zelení, KDU-ČSL, Starostové).

Příčinou současné nestability je, že celopražské volby neměly jasného vítěze, kolem něhož by se formovala magistrátní většina. Navíc těsný vítěz (ANO) i druhý na pásce (TOP 09) se okamžitě vnitřně rozštěpili. Do této arény vstoupila primátorka Adriana Krnáčová, jež prostě neumí věci zúřadovat. Takže v secesním domě na pražském Mariánském náměstí žije životem osamělé divy, kterou nahoru vynesl protest a ona jej neumí přetavit v projekty a zajistit standardní provoz úřadu. Takže jaké jsou výhledy?

TOP 09 s ODS a Trojkoalicí by rády vytvořily novou většinu, ale chybí jim několik hlasů. V nejlepším případě, když přiberou různé nezávislé a přeběhlíky, se dostanou na křehkou většinu. V takovém případě se stanou lehkým cílem těžkého ostřelování Babišových médií a intrik neukotvených osobností uvnitř vlastních řad, jež si zpětně budou řešit minulé křivdy. Podobně nestabilní koalice by rovněž byla snadným nájezdem zájmových skupin. ANO by tak mělo tři roky na volební kampaň, v níž by dalo zapomenout na zkušenost, že „to prostě neumí“.

TOP 09 se do podobné koalice snaží ještě vtáhnout ČSSD, která mezitím uzavřela dohodu o společném postupu s ANO. V nastávajících jednáních s „topkou“ se bude snažit svou pozici klíčového hráče vyobchodovat. Objektivně viděno, jsou totiž nepostradatelní a mohou zvítězit v jakékoli variantě, dokonce jim pomůže i dočasný pobyt v opozici.

Posun ve vyjednávání má přinést víkendové setkání širšího vedení ANO na Babišově Čapím hnízdě, kde se má vytvářet strategie pro krajské volby. Právě tady by mělo padnout definitivní řešení, co s Prahou. Předseda hnutí Babiš sice ve svých médiích připustil, že opozice v hlavním městě by nebyla žádná tragédie, což má pravdu. Byl by to ovšem symbol neúspěchu a vytlačení od moci, což se Babišovu hnutí stalo už v několika krajských městech.

Navíc nový šéf pražské ANO, Martin Stropnický, potřebuje stůj co stůj nějaký úspěch a udržení funkce pražského primátora(rky) by takovým úspěchem bylo. A tak všichni vyjednávají se všemi – Krnáčová, Kleslová, Stropnický i Babiš s ostatními kluby i jejich přeběhlíky – a nová magistrátní většina se rodí jako výsledek vektorů působících proti sobě.

Tahle atmosféra nepolitické užvaněnosti vede ke všeobecné relativizaci politických stanovisek, takže se můžeme dočkat, že ve finále se Babiš obejme s Kalouskem a rozhodující pozice obsadí sociální demokraté. Chtělo by se dodat: všechno lepší než dnešní chaotizace, jež přivedla Prahu na samý pokraj funkčního řízení města.