Zdroj: Ivan Steiger

Islamisté mohou mít v Evropě dobře koordinovanou síť spících buněk

Pětadvacetiletý Ahmed Almuhamed - či osoba vybavená falešným syrským pasem na toto jméno – je zlým snem nejen sluníčkářů. Těch, kteří tvrdí, že teror nesouvisí s migrací. On je bohužel zlým snem i nás, racionálních nočníčkářů.

Podle předběžných informací provedli atentát francouzští a belgičtí muslimové. Ohledně zřejmě padělaného syrského pasu nalezeného u Stade de France panuje zatím dost nejasností a policie vyšetřuje, odkud se vzal. Pas našli poblíž mrtvého těla jednoho z atentátníků. Mohl být podvržený. To je jedna z policejních teorií. Mohl ale také patřit muži, který s ním prošel s migrační vlnou přes Balkán. Přes Řecko a Srbsko, kde požádal o azyl - ale jel dál do Evropy.

„No vidíte, my jsme vám to říkali!“, volají nočníčkáři. „S imigranty přijdou i teroristi.“ Sluníčkáři odpovídají: „K útokům by došlo stejně, i bez imigrační vlny!“ A je zaděláno na fascinující facebookové diskuse, které vyvrcholí vzájemným blokováním a osočování z fašišmu a dobroserství.

Ve vřavě bohužel zmizí fakt, nebo aspoň silné podezření, že Islámský stát je na našem území schopen naplánovat, koordinovat a realizovat akci, kterou provedou jednotlivci a skupiny ze tří zemí. Od francouzského starousedlíka alžírského původu přes tři bratry - francouzské musliny - usazené v Belgii, až po externího specialistu přímo z bojiště, který přišel s migrační vlnou.

Takto rozsáhlou skupinu umí Islámský stát na našem vlastním území  zajistit personálně (přičemž nábor sebevražedných útočníků patří k těm těžším personalistickým úkolům), vyzbrojit automatickými zbraněmi - útočnými puškami Kalašnikov - a trhavinami.

A skupina umí provést vysoce koordinovanou akci, která nás zasáhne přímo v srdci jednoho z našich nejvíc symbolických velkoměst. Islámský stát zjevně dokáže propojit bojové zkušenosti z fronty, místní znalost - od útočníka - rodáka a odhodlanost belgické bojůvky.

Což je logistický výkon, který by dal řádně zahulit, i kdyby se prováděl zcela oficiálně. Míra organizovanosti pařížského útoku naznačuje, že Evropa je spícími buňkami islamistů prolezlá jak Šumava kůrovcem, a že přijdou další, ještě krvavější akce, kde se zkušenosti frontových fanatických bojovníků islámu spojí s frustrací a místní znalostí západoevropských muslimských komunit.