Teroristické útoky v Paříži

Teroristické útoky v Paříži Zdroj: čtk

Pravděpobně šlo o útok islamistů, s uprchlickou vlnou však nemá nic společného

Kolega Jiří X. Doležal nabízí ve svém pohledu na střelbu v Paříži hypotézu, která má dvě části: šlo o útok islamistů a navíc těch, kteří jsou radikalizováni uprchlickou vlnou do Evropy. Obojí je zatím hypotéza. Pro ani jedno tvrzení nemáme v tuto chvíli dostatek informací, abychom je mohli potvrdit.

První hypotéza, že šlo koordinovaný útok islamistů, je velmi pravděpodobně pravdivá. Střelba v noční Paříži v pátek večer, kdy jsou ulice plné mladých lidí, přecházejících z baru do baru, rukojmí, ohrožený přátelský fotbalový zápas mezi Francií a Německem, dvou evropských mocností, evakuovaný prezident Francois Hollande – to by bylo příliš mnoho náhod najednou. Logika ukazuje na koordinovaný útok islamistů.

Jeho druhá hypotéza stojí na vodě. Teroristé radikalizovaní uprchlickou vlnou? Členové teroristické buňky, kteří sem přišli s ní? Islamisté žádnou uprchlickou vlnu do Evropy nepotřebují, jak ostatně potvrdili v roce 2001 v New Yorku a Washingtonu, v roce 2004 v Madridu, v roce 2005 v Londýně a několikrát před tím a potom v Rusku. Vrah Thea van Gogha válku v Sýrii nepotřeboval a stejně tak uprchlíci neradikalizovali agresora proti karikaturistovi dánských novin Jyllands Posten. Ke všem těmto útokům došlo před uprchlickou vlnou a je pravděpodobné, že i kdyby se žádná nekonala, došlo by k současnému pařížskému tak jako tak.

Tuto druhou Jiřího hypotézu tedy musím odmítnout. Jiří má však podle mého názoru pravdu v tom, že nekontrolovaná migrace a uprchlická vlna může vést ke zhoršení bezpečnostní situace v Evropě. Mezi stovkami tisíc imigrantů z muslimských zemí sem jednak mohou přicházet lidé Islámského státu a krýt se na čas chudáky, kteří utíkají z války. A i mezi nimi, či jejich dětmi budou radikálové hledat přívržence. Evropa tedy musí konečně problém migrace dostat pod kontrolu, musí posílit práci svých zpravodajských služeb a pracovat preventivně proti možným bezpečnostním rizikům zevnitř.

Teroristické útoky v PařížiTeroristické útoky v Paříži|čtk

Bezpečnostní rizika jsou zde i bez uprchlíků. Už dávno. Islamisté – což není totéž, co muslimové – útočí na Západ kvůli jeho způsobu života a kvůli jeho hodnotám. Mezi nimi je i tolerantnost a vláda práva. Islamisté nevyhrávají, v tom se Jiří mýlí. Kdyby vyhrávali, nepoužívali by teror. Ten je zbraní slabého. Islamisté však vyhrají, pokud Evropa opustí svoje hodnoty, opustí vládu práva, která měří všem stejným metrem.

Uprchlická vlna za terorismus nemůže, rizika evropské bezpečnosti však zcela jistě zvýší. Nejhorší, čeho by se nyní Evropa mohla dopustit, je panika, hysterie a alarmismus. Teror je svým způsobem kombinací vojenského postupu a zločinu. Evropa musí odpovědět stejně: chytrou vojenskou kontra-taktikou kombinovanou s dobrou prací vyšetřovatelů, policie a zpravodajských služeb.

To, co se stalo v Paříži, je hrozné a média, čili my, to ještě umocní, leckde zveličí a zvýší teplotu společenské rozpravy. Pokusme se zachovat chladnou hlavu, neboť bez ní se porazíme sami. Islamisté, tito fašizující radikálové pod černou vlajkou, nás totiž porazit nemohou.