velkorypadlo Unex1300

velkorypadlo Unex1300 Zdroj: ČTK/Zavoral Libor

Ať ministři bydlí 500 metrů od velkorypadla!

Vláda schválila prolomení těžebních limitů hnědého uhlí severočeského dolu Bílina. Součástí rozhodnutí je podmínka hnutí ANO, která by byla směšná - kdyby nebyla k pláči.

Variantu, ke které se vláda nakonec přiklonila, navrhoval ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Prolomí se limity na dole Bílina, naopak na dole ČSA se postupně těžba utlumí. Ve vládním usnesení najdeme i podmínku, kterou také prosazovalo ANO, a sice že hranice dolu musí být nejméně pět set metrů od obce Bílina. Aby se nezhoršovala místním obyvatelům kvalita bydlení.

Opticky se tedy vládě podařilo vytvořit kočkopsa, že se tedy limity prolomí, ale obyvatelům Bíliny se neublíží. Je potřeba uklidnit hormony jak bílinských, kteří nechtějí těžit, tak horníků, kteří chtějí těžit, a zajistit tak v příštích volbách dostatek hlasů. Z politického hlediska je to samozřejmě pochopitelné a možná se dá říct, že se „to“ vládě i celkem povedlo. Slůvkem „to“ myslím obalamutit místní.

Vládní řešení má totiž jeden háček: Ano, vypadá to hezky, že se v Bílině nebude bourat a důl se zastaví pět set metrů od vaší chalupy. V praxi to však bohužel znamená, že v chalupě půl kilometru od šrotujícího velkorypadla se prostě bydlet, přesněji alespoň jakž takž kvalitně bydlet nedá. Pro pochopení uvádím rozměry velkorypadla:  Kolesové skrývkové rypadlo KU800 je dlouhé přes sto sedmdesát metrů a vysoké dvaapadesát metrů. Koleso rypadla má průměr třináct metrů. Váží asi čtyři a půl tisíce tun. Velkorypadlo SchRs 1320/4 měří dokonce sto devadesát metrů zdéli, padesát šest metrů na výšku a pětadvacet metrů na šířku. Pro představu: Průměrná konstrukční výška podlaží je u nás 3,6 metru, takže to rypadélko je vysoké jako šestnáctipatrový věžák.

V grafice je v přesném měřítku kolesové rypadlo UNEX KU 800/20, budovy jsou typické dvoupodlažní se sedlovou střechou o výšce v hřebeni 12 m.V grafice je v přesném měřítku kolesové rypadlo UNEX KU 800/20, budovy jsou typické dvoupodlažní se sedlovou střechou o výšce v hřebeni 12 m.|Pavel Horák

Suma sumárum: Pokud bydlíte půl kilometru od velkorypadla, bydlíte přímo pod ním. Nedokážu si představit, že by například Andrej Babiš byl ochoten své tiché Čapí hnízdo vyměnit za stejně malebnou a načančanou usedlost pod velkorypadlem. Kvalitní, pěkné nebo alespoň snesitelné bydlení pod velkostrojem je prostě blbost. Proto by bylo mnohem jednodušší a poctivější ty obce, ke kterým se důl Bílina blíží, prostě zbourat a zaplatit jejich obyvatelům tučné odstupné. To by ale stálo mnoho voličských hlasů. Proto ANO přichází se svou magickou hranicí pět set metrů, která dobře vypadá, místní uklidní a získá jejich podporu pro hnutí, ale ve skutečnosti jim bude platná jak mrtvému zimník. Tak blízko lomu se dobře žít nedá.