Miloš Zeman a Nicolas Soames při předávaní vyznamenání v roce 2014

Miloš Zeman a Nicolas Soames při předávaní vyznamenání v roce 2014 Zdroj: ČTK

28. říjen jako Zemanův nástroj odměny a msty

Uvažování našeho prezidenta se pohybuje v logice absolutního dobra a stejně absolutního zla. Jakékoli více odstíněné myšlení tu nemá, zdá se, místo. Přičemž ono dobro přirozeně reprezentuje on a jeho věrní – zlo pak všichni oponenti.

Logicky z takového uvažování plyne propracovaný systém odměny a msty, který si vytvořil. A jelikož jako prezident nevládne výkonnými pravomocemi a nemůže přidělovat ekonomické prebendy, využívá pro uplatnění své odměny a msty spektakulární akty, které mu výkon prezidentského úřadu přináší. Tím nejvýznamnějším je přirozeně 28. říjen spojený s udělováním státních vyznamenání.

Hned svůj první 28. říjen proměnil Miloš Zeman v grandiózní odměnu těch, kteří mu do prezidentského křesla pomohli. Jak tehdy spočetl novinář Jan Dražan, hned 15 z 29 vyznamenaných se nějakým způsobem podílelo na Zemanově předvolební kampani.

V dalších letech následovala aféra s nepozvanými rektory, kteří prezidentovi nedovolili mítink na univerzitní půdě (msta!) a naopak zcela neadekvátní vyznamenání režisérů Sedláčka či Renče, kteří o něm natočili pozitivně laděný dokument, respektive připravili jeho předvolební klipy (odměna!).

Co přinese letošní 28. říjen?

Jedno už víme. S demonstrativní okázalostí zrušil Miloš Zeman pozvání norské velvyslankyně. Takový krok ve skutečnosti ničemu nepomůže. Má jediný efekt: vyvolává populistické vášně namířené proti Norsku u nás doma, na Zemanově dvorečku.

Ti, kteří jim podlehnou, nejspíš netuší, že Norské království investuje každoročně desítky milionů korun do obnovy českých památek a vůbec českého kulturního dědictví. Ano, nijak to nesouvisí s případem odebraných dětí (jde také o součást širší dohody s EU, která Norsku umožňuje přístup na společný trh), zcela to však souvisí s populistickými protinorskými vášněmi, které prezident pomáhá vyvolávat. Norská velvyslankyně ovšem decentně mlčí. Nevyhrožuje, jak by to na jejím místě udělal Zeman, že penězovod přestřihne.

Kdo je letošním cílem Zemanovy říjnové msty tedy už víme. Kdo se 28. října octne na druhém pólu prezidentova hodnotového systému a bude prezidentem vyznamenán? To se teprve dozvíme. Co takový Ovčáček za mimořádný přínos při zkoumání novinářského díla Ferdinanda Peroutky?!