Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archív

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Windows 10: Miluji Billa Gatese!

Na třetí pokus se podařilo. Tento text už píšu na Windows 10, které jsem si (přesněji které se samy) nainstalovaly na můj počítač. Zatím jediný program, který mi na nich nechodí, je stará kalkulačka, a běhá na nich i můj koupený Windows Commander 4.45 z roku 1999!

Když se mi napodruhé nepodařila instalace Windows 10, zahořkl jsem a rozhodl se, že vyčkám. Zůstal jsem na starých - obnovených - Win 8.1 a vyčkával věcí příštích. Vyplatilo se. Někdy předevčírem přišel mail z Microsoftu s povzbudivou informací, že už už budu moct nainstalovat desítky. Přitom ikona na mém desktopu dole na liště tuhle možnost nabízela už ode dne oficiálního startu nového operačního systému. Den poté jsem se proto neúspěšně dvakrát pokusil desítky nainstalovat, a pak jsem zde na webu slzel, že to nejde. Rozhodl jsem se tedy věřit více mailu, a vyčkával jsem dál.

Včera se mne zničehonic počítač zeptal, jestli může restartovat, protože upgradoval osmičky. Koukal jsem jak veverka - to ještě upgradují osmičky, když se přechází na desítky? Počítač hrabal asi dvacet minut, a pak se rozjely staré osmičky. Podle mého soudu byl můj vcelku netypický komp v okrajové jazykové mutaci Asus Vivo připraven k instalaci až tímhle updatem. Musíme si uvědomit, že české verze updatů se vydávají teprve tehdy, když na ně přijde řada - takže někde společně s kečuánštinou.

No a tak jsem si dneska po zprávách zkusil ten automatický update potřetí, a Windows se mi bez nejmenšího mého přičinění po odkliknutí licence samy přeinstalovaly, samy si na sebe nasadily mé staré na osmičkách nainstalované softwary, a rozjely se jak po másle. Po první hodině, co si je zkouším, mohu konstatovat: Přehledné, srozumitelné, a dvakrát rychlejší než 8.1. Takže už zase mohu s čistým svědomím milovat Billa Gatese.