Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014.

Dva z unesených v Libanonu - advokát Jan Š. (vpravo) a libanonský řidič (uprostřed). Snímek je ze září 2014. Zdroj: Facebook

VILIAM BUCHERT: Unesení Češi točili v Libanonu reportáž o islamistech a uprchlících, předtím o rodině zadrženého Fajáda

Libanonský list L´Orient-Le Jour dnes zveřejnil informaci, že jedním ze zmizelých Čechů je prý vysoce postavený představitel našich bezpečnostních složek Martin P. (celé jméno je redakci známo). A zpráva také naznačuje, co pětice Čechů v Libanonu vlastně dělala. Natáčela tam reportáž o džihádistech a syrských uprchlících. 

Navíc v minulých týdnech tam Češi připravili větší reportáž o rodině Alího Fajáda, který je v české vazbě a čeká, zda bude s dalšími dvěma muži vydán do USA, protože měli spolupracovat s kolumbijskou teroristickou organizací FARS.

L´Orient-Le Jour píše, že podle jeho vojenských zdrojů se v kamerách, které se našly v opuštěném automobilu, kterým Češi po Libanonu cestovali, zachovaly dva rozhovory z připravované reportáže. Jeden z interview byl natočen ve vesnici Fakiha v údolí Bikáá a na dalším hovoří starosta města Labva Ramíz Amhaz. Zaměřovat se mají na islamisty, kteří bojovali v oblasti severolibanonského města Arsál a na život syrských uprchlíků, kteří momentálně žijí v Libanonu. Arsál v srpnu 2014 napadli výpadem ze Sýrie džihádisté z Islámského státu. Libanonská armáda je ale po týdnu urputných bojů vyhnala. Zemřelo zde tehdy kolem 120 lidí a další 400, většinou civilistů, bylo zraněno.

Informaci o reportážích potvrdila přímo Reflexu.cz i advokátní kancelář Mgr. Jana Š., který pracuje na obhajobě u nás zadrženého Libanonce Alího Fajáda a který patří mezi unesené. Kancelář ve svém vyjádření píše:

„Co se týče návštěv Libanonu panem Janem Š., tento navštívil tuto zemi opakovaně, vždy za účelem zajištění dostatečných podkladů pro příslušné orgány veřejné moci a pro obhajobu svého klienta. Jedna z jeho cest do Libanonu byla i za účelem natočení reportáže z prostředí rodiny pana Fajáda, kdy pan Š. využil nabídky spolupráce českých reportérů, kteří s ním odjeli a tuto reportáž natočili. Na oplátku jim pak Mgr. Jan Š. slíbil svou pomoc, která spočívala ve zprostředkování kontaktů na spolehlivé průvodce a tlumočníky a doprovod při natočení reportáže z prostředí uprchlických táborů na libanonsko-syrských hranicích. Právě tato reportáž byla cílem jejich poslední cesty do Libanonu, na kterou odcestovali minulý týden, a ze které se bohužel doposud nevrátili.“

Reportáž natáčeli pracovníci Jindřichohradecké televizní s.r.o. Pavel K. a Miroslav D.

Advokátní koncipientka magistra Š., Pavla Švábová, k celé kauze dodává: „Situace nás v osobní rovině citelně zasáhla. Jan Š. dělal pouze svoji práci, kdy Libanon navštěvoval čistě pracovně v zájmu poskytnutí nejlepší právní služby svému klientovi. Pevně věříme v jeho návrat.“

Podle včerejšího sdělení advokátní kanceláře je také zadržený Fajád celou situací kolem zmizení pěti Čechů v Libanonu „šokován a zcela vylučuje jakoukoliv možnou souvislost mezi zmizením pohřešovaných osob a jeho rodinou“.