Eugenie Bouchard

Eugenie Bouchard Zdroj: Profimedia.cz

Vadí centimetrový proužek černé podprsenky? V bílém Wimbledonu ano. Je to absurdní

Kanadská tenistka Eugenie Bouchard (21), která se loni probojovala na tenisovém Wimbledonu do finále, letos vypadla s čínskou soupeřkou hned v prvním kole. Ale její vystoupení na kurtu rozpoutalo novou vášnivou diskusi, o tom, zda striktní pravidla oblékání na tomto slavném londýnském turnaji mají dál svá opodstatnění. A názory se na to zásadně liší.

Co vlastně Bouchard tak hrozného spáchala?

V některých okamžicích byl na jejím těle vidět úzký proužek podprsenky. To samozřejmě problém nebyl. Jenže spodní prádlo Kanaďanky mělo pro Wimbledon nepovolenou barvu. Nebylo bílé. Ihned se strhla debata, co s tím? Že vám to připadá absurdní? Někde jinde určitě, ve Wimbledonu nikoli. Podle velmi přísného „dress codu“ (najdete ho zde) musí mít hráči na sobě všechno bílé. Dokonce i podrážku sportovních bot. Výjimkou je vnější lem sukně, trenýrek či čelenky o rozměru 10 milimetrů. Jinak jen bílá. A to Bouchard v případě podprsenky nenaplnila.

Jeden z nejlepších tenistů historie Roger Federer k tomu říká: „Wimbledon miluju, ale s přísností ohledně nošení bílé barvy zašel příliš daleko.“ „Považuji to za absolutně šílené,“ tvrdí i Pat Cash, wimbledonský šampion z roku 1987.

Zní ale i opačné názory: „Je to čisté a k trávě to patří,“ dodala česká reprezentantka Lucie Šafářová. Stejný názor mají také Tomáš Berdych a Petra Kvitová. I Američanka Serena Williamsová, která miluje výrazné barevné modely, říká: „Celý rok by to byla v bílé nuda, ale dva týdny se to dá vydržet.“ Někdejší tenisový bouřlivák Andre Agassi kvůli bílému „diktátu“ tři ročníky Wimbledonu (1988–90) dokonce neabsolvoval.

Kritici bílé argumentují i tím, že podobný případ, jaký se letos stal Bouchard s podprsenkou, je už čirou buzerací, která nemá s tradicí nic společného. Kanaďanka ale naštěstí nebyla nijak potrestaná, i když rozhodčí se na její barevný proužek spodního prádla nedívali s žádným pochopením.

Diskuse pak pokračuje v tom, že přísné nařízení se sice týká oblečení i obuvi, ale nijak nezakazuje tenistům například barevnou úpravu vlasů. Takže kdyby někdo přišel na kurt celý v bílém, ale chtěl na sebe upozornit červeno-zelenými vlasy, je to podle místních pravidel.

Probírá se i tetování velké části ruky Američanky Bethanie Mattek-Sands (ta hraje letos úspěšně čtyřhru s naší Šafářovou). Nevadí vlastně i barevné tetování? Jak by ho ale mohl Wimbledon zakázat?

Bílé příkazy ve Wimbledonu mají i své humornější stránky. Například v roce 2007 přišla francouzská tenistka Tatiana Golovin na kurt v červených kalhotkách, které byly samozřejmě pod sukní při hře často vidět. Z oficiálních míst pak uniklo, že někteří starší členové klubu chtěli zasáhnout a hodlali upozornit trenéra tenistky, zda by ji nedomluvil a ona se převlékla do bílého. Jenže prý bylo „choulostivé“ promluvit o kalhotkách a zůstalo jen u varovných pohledů.

Nejlepší by samozřejmě bylo, aby Wimbledon hráčům bílou doporučil, ale dal jim u toho na výběr. Protože i tradice se někdy může změnit na šaškárnu. To, když vadí i centimetrový proužek podprsenky.

Veškeré dění kolem Wimbledonu 2020 sledujte zde>>>