Bude stát znovu těžit zlato v Česku? Raději ať to nechá soukromým firmám

Bude stát znovu těžit zlato v Česku? Raději ať to nechá soukromým firmám Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Bude stát znovu těžit zlato v Česku? Raději ať to nechá soukromým firmám

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek zvažuje, že by stát obnovil těžbu zlata v obci Zlaté Hory na Jesenicku. Odhaduje se, že by šlo z podzemí vytěžit zlato až za 8 miliard korun. Státní podnik ale ať se raději do podobného podnikání nepouští. To by mohly být nakonec náklady větší než výnosy.


Ministr Mládek při návštěvě obce Zlaté Hory uvedl, že ministerstvo zvažuje, jestli by nebylo rentabilní obnovit těžbu zlata v místním uzavřeném dole. Tu by pak prý mohl provádět státní podnik Diamo.

Důl byl uzavřen před dvaceti lety, kdy byla cena zlata 270 dolarů za trojskou unci, zatímco dnes je pětinásobná. Diamo odhaduje, že v dole je ještě asi tři až devět tun zlata. Jeho tržní cena by tak mohla být až osm miliard korun.

Lidé se nemusí těžby bát, říká ministr průmyslu Jan Mládek. Podle něj by se těžilo klasicky a ruda by se k dalšímu zpracování prodávala do Belgie. Navíc stejně si tohle pohlídají obce.

Podle vyhlášky, na základě které těžařské společnosti platí kompenzaci za vytěženou horninu, náleží státu 10 procent tržby za horninu. Z toho dostane čtvrtinu státní rozpočet a zbylé tři čtvrtiny obec, v jejímž katastru se hornina těží.

Stát by se do těžby neměl vůbec pouštět, protože všichni vidí, jak špatně hospodaří státní organizace - od České pošty, přes České dráhy, až po České aerolinie, které už většinově stát ani nevlastní. Kdyby zahájil těžbu stát, tak hrozí, že na základě vidiny zlata se prohospodaří více, než kolik budou činit výnosy. Ministerstvo by udělalo lépe, kdyby těžbu nabídlo soukromým firmám a stát a obce by jen inkasovaly poplatky z těžby.