Před takovými 15 lety by bylo v komunistickém Vietnamu nemyslitelné, že by se dívky a ženy nechaly fotografovat nahé. Ne, že by nic takového neexistovalo, ale společenská tabu to neumožňovala. Dnes je i tato asijská země zaplavena erotickými fotkami a fotit se nechávají v odvážných polohách i známé zpěvačky, modelky, herečky a vítězky soutěží Miss.

Před takovými 15 lety by bylo v komunistickém Vietnamu nemyslitelné, že by se dívky a ženy nechaly fotografovat nahé. Ne, že by nic takového neexistovalo, ale společenská tabu to neumožňovala. Dnes je i tato asijská země zaplavena erotickými fotkami a fotit se nechávají v odvážných polohách i známé zpěvačky, modelky, herečky a vítězky soutěží Miss. Zdroj: Facebook

ANDREA HOLOPOVÁ: Francouzští poslanci chtějí regulovat i to, jak hubené mají být modelky

Socialističtí poslanci ve Francii navrhují vysoké pokuty a vězení pro modelingové agentury, které by měly modelky s nízkou hmotností. Je vidět, že země galského kohouta už neví, co by zregulovala.

Francouzská vláda podpořila návrh skupiny socialistických poslanců, podle něhož bude hrozit pokuta 75 tisíc eur (dva milióny korun) nebo půl roku vězení pro firmy, které zaměstnají příliš hubené modelky. Zákon má určit přípustnou normu pro poměr hmotnosti a druhé mocniny výšky, tedy takzvaný BMI (body mass index). Uvádí to agentura Reuters.

Modelky budou muset mít potvrzení od lékaře, kde bude hodnota BMI. Nejnižší přípustná má být 18, což odpovídá například 55 kilogramům při výšce 175 centimetrů.

Francouzi jsou pověstní tím, že mají tendenci regulovat úplně všechno. Teď je to ale asi poprvé, kdy je regulována hmotnost lidí v nějaké profesi.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda k tomu pro Reflex.cz poznamenává: „Francouzské úřady by měly řešit jiné, závažnější věci než míry modelek. Už delší dobu se například spekuluje, zda je udržitelný stav francouzských veřejných financí.“

Celá věc kolem modelek je nesmysl. Copak dívka s BMI 17,9 nemůže být modelkou? Copak modelky nejsou svéprávné dospělé ženy? A není to snad tím, že veřejnost vyhublé krásky chce? Tato regulace jen povede k tomu, že místo Francouzek budou v reklamách vystupovat hubenější Ukrajinky.

 Francouzi tím také potvrzují, že socialistické praktiky jsou jim vlastní. Měli by si ale uvědomit, že se jim pro jejich nekonečné regulace všichni smějí a jejich sláva mezitím nenávratně upadá.