Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Babiš a jeho stínová vláda: Správný záměr prováděný nesprávným způsobem

Je obvyklé, že opozice sestavuje stínové vlády, které rozporují postupy a zákony kabinetu a současně připravují vlastní politiky a odborníky na dobu, kdy se po volbách někdo jiný dostane k moci. Je to správný mechanismus, protože se tím eliminuje doba možného vakua po volbách. Sestavovat ale stínovou vládu, když ve vládě sám sedím, je rarita. Tu předvádí Andrej Babiš a jeho ANO.

To, že si Andrej Babiš vybírá lidi na dobu, kdy možná vyhraje volby a bude sám sestavovat vládu, je naprosto správné. Že chce stínovat ministry kabinetu, který zastupuje jako vicepremiér, je podivnost sama o sobě. Vůdce hnutí ANO by se měl rozhodnout, zde je současná koaliční sestava (za účasti ČSSD, ANO a KDU-ČSL) i jeho vládou, či nikoli. Podle informací sobotního vydání listu MF Dnes (ten mu také patří, takže vzkaz jeho politickým partnerům je více než jednoznačný) to tak nevypadá.

Lidé z ANO se chystají rozporovat práci svých kolegů a zřejmě je s pomocí Babišova mediálního impéria i odstřelovat z funkcí. Takový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček by už o tom mohl napsat celý román. A ne že by nebylo dost důvodů, aby Němeček skončil. To už se mělo stát dávno.

„V našem poslaneckém klubu je třeba dobudovat skupiny, které se budou věnovat jednotlivým odborným agendám,“ říká v sobotní MF Dnes Andrej Babiš. Má naprostou pravdu a je to správný postup. Jenže pak dodává: „A najít stínové ministry na resorty, které nám v dnešní vládě nepatří.“ V tom už je problém.

Co tak hledat i stínové ministry na resorty, které ANO patří? Například na ministerstvo financí, i tam by se našlo dost věcí, které nepomáhají občanům. Konkrétně milionu živnostníků. Nemluvě o dopravě či spravedlnosti, kde už ministři museli odejít.

Někdy si ANO u toho samo protiřečí. Nedávno, opět v deníku MF Dnes, vyšel na straně čtyři rozhovor s europoslancem Pavlem Teličkou, který se tak nějak sám pasoval do role stínového šéfa diplomacie. Oznámil, že to prostě dělat bude. Jenže teď vůdce Babiš hovoří v souvislosti se zahraniční politikou o místopředsedkyni sněmovny Jaroslavě Jermanové. „Je to milá holka“ (jak kdysi na Červeném Hrádečku říkal o zpěvačce Zagorové komunistický kůl v plotě Milouš Jakeš), ale Jermanová a diplomacie? Vážně? Na to jsou přece jenom potřeba určité diplomatické, ekonomické, historické, zeměpisné, společenské a jiné znalosti. O žádných takových v jejím případě nevíme, ale třeba je jen paní Jermanová před veřejností důmyslně utajuje.

Poslankyně Radka Maxová by se pak mohla podívat na sociální věci. MF Dnes u toho (asi nechtěně) popsala její odbornost: „Původně učitelka prošla řadou profesí, dělala mimo jiné i ředitelku jakosti v Kosteleckých uzeninách spadajících do Babišova Agrofertu.“ Takže kvalitu klobásek rozpozná. „O nabídce bych uvažovala,“ říká k tomu ale odvážně Maxová.

A tak bychom mohli pokračovat dál.

To, že Andrej Babiš a hnutí ANO bude připravovat své lidi na možné vládnutí, je postup, který odpovídá standardům demokratické země. Dalo by se dokonce říci: No konečně! Jenže vkládat u toho dynamit pod nohy koaličních partnerů prostřednictvím stínových ministrů, je věc ve světě nebývalá. Prostě správný záměr prováděný naprosto nesprávným způsobem.