Martin Konvička

Martin Konvička Zdroj: ivcrn.cz

Skandál s islamofobem Martinem Konvičkou: Nechte ho učit na univerzitě!

Etická komise Jihočeské univerzity zvažuje, zda má či nemá vyhodit islamofoba Martina Konvičku z fakulty, kde je docentem. Kvůli hrubostem na Facebooku. Je to úplná nehoráznost, entomolog si může ve volném čase přece dělat, co chce.

Martin Konvička je jednak docentem entomologie, ale také hlavním antimuftím České republiky. V práci učí o lišaji moudibláčku jebavém, ve volném čase se věnuje facebookové skupině Islám v České republice nechceme.

Kvůli islámu si na něj stěžovala na Jihočeské univerzitě, kde učí o motýlech a lišajích, hned celá řada pohoršených spoluobčanů. Jak může entomolog bojovat proti islámu? Kdyby bojoval proti mandelince bramborové, je to O.K., ale jeho ostré až vulgární výroky na facebookovské stránce, kde islám v Česku nechtějí, vzbudila na škole pozdvižení.

Univerzita vydala pamflet, ve kterém se od antiislámských aktivit Konvičky distancuje a chápe je jako zcela soukromé. „Jihočeská univerzita se prostřednictvím některých svých představitelů v minulosti opakovaně ohrazovala proti formě, jakou doc. Konvička prezentuje své názory navenek, nikoliv proti samotnému obsahu těchto názorů, které jsou výrazem osobního přesvědčení doc. Konvičky,“ píše se v prohlášení. Předsedkyně etické komise Jihočeské univerzity Hana Šantrůčková navíc sdělila ČTK: „Myslím si, že jako veřejně činná osoba, stejně jako třeba politici, je vázaný tím, že jeho chování ovlivňuje širokou veřejnost. Zvláště když se k tomu svému akademickému stupni hlásí. Pokud jste v takové pozici, tak na sebe berete zodpovědnost, že jste příkladem ostatním, a nechováte se jako hulvát.“ A zde se paní Šantrůčková zásadně mýlí.

Entomolog může ve volném čase chodit do hampejzu, hrát gotýska či bojovat proti islámu, aniž by to školu, kde učí, jakkoliv kompromitovalo, a aniž by mu to ubralo na vědecké hodnověrnosti. Entomolog, byť univerzitní, totiž nemá žádné mana.

Ale pojďme od začátku. Existují profese, které mají obrovskou moc: Soudce, státní zástupce, lékař, klinický psycholog. Na všechny tyto profese je třeba klást nadstandardní požadavky ohledně jejich veřejného vystupování, důstojnosti a nezávadnosti. Tyto profese totiž mají právo překračovat tabu, a proto musí mít mana - magickou moc, která jim překračování tabu povoluje. Pokud by privátně nějak vyváděli, o mana přijdou - a nebudou moci porušovat tabu. Nejlépe je to vidět na profesi lékaře. Musí to být důvěryhodná a důstojná osoba, protože se může zcela legitimně zeptat dámy, kdy naposled měla sex, jak masturbuje, a dokonce má moc strčit jí prst do zadku. Takže není možné, aby se v soukromém životě nějak odvazoval, protože by přestal mít mana, a jeho pacienti by si od něj následně nemohli nechat líbit, že porušuje tabu - třeba to s tím prstem.

Entomolog, prosím entomology, aby mne omluvili, ale žádné mana mít nemusí. Je úplně jedno, jaký je osobnostně a co dělá v soukromí, protože studium mandelinky křivohubé nebo brundibára hnojního nemá ani v nejmenším mravní rozměr, jde o čistě technicistní záležitost. Odborník na krvesavý hmyz nemusí být všeobecně respektovaná osobnost s vysokými standardy svého privátního vystupování. Na rozdíl od lékaře či soudce totiž nemá vůbec žádnou moc.

Proto je snaha vyhodit Konvičku z fakulty za hrubost na Facebooku naprosto nelegitimní a špatná. Na jeho motýlí či broučí odbornosti antiislamismus nic nemění, a entomolog na rozdíl od psychiatra nemusí hlídat svoje mana. Proto je v zájmu uchování akademických svobod, aby Martin Konvička zůstal učit na Jihočeské univerzitě přesto, že je islamofob. Broukům je to totiž úplně jedno.