Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia.cz

Je v pořádku soud, který dá ženě za plánovanou vraždu miminka jen 15 let?

Pražský vrchní soud dnes vyměřil 15 let vězení pro ženu, která podle obžaloby na Benešovsku porodila dítě a jeho tělo spálila v kotli. Zmírnil tak o jeden rok původní trest Krajského soudu v Praze. Rozsudek je nyní pravomocný. Lze proti němu podat pouze mimořádný opravný prostředek, a to dovolání k Nejvyššímu soudu.

Je ale trest skutečně přiměřený hrůznosti a brutalitě spáchaného zločinu?

Třiatřicetiletá žena podle spisu, který citovala ČTK, porodila dítě bez cizí pomoci v noci na 3. října v rodinném domě v části obce Dolní Kralovice, která se nazývá Vraždovy Lhotice. Narozené dítě byl chlapec. Žena hned po přerušení pupeční šňůry podle předem připraveného scénáře (což je také zavrženíhodné) tělo vhodila do kotle na tuhá paliva, kde jej spálila.

Podle soudu se prokázalo, že se případ stal tak, jak jej popsala obžaloba. Nepodařilo se ovšem prokázat, jak bylo dítě zabito, zda se to stalo před vhozením do kotle, nebo bylo upáleno zaživa.

Proti rozsudku se odvolal právník obžalované Jan Camrda, který namítal, že se neprokázalo, zda se dítě narodilo mrtvé, či živé. Byl by to snad ale menší zločin?

Podle právníka prý také nejsou důkazy, že dítě zabila jeho klientka. "Pokud by se dítě narodilo mrtvé, tak obžalovaná skutečně nemusela postupovat způsobem, jakým objektivně zjištěno postupovala. Mohla oznámit, že se dítě narodilo mrtvé, a neměla by z toho žádné důsledky," nesouhlasil při odůvodnění rozsudku předseda odvolacího trestního senátu Martin Zelenka. Žena se podle soudu navíc na porod vůbec nepřipravovala.

Advokát chtěl, aby vrchní soud rozsudek zrušil a vrátil případ zpět k novému projednání. Požadoval mírnější trest pro svoji klientku. Odvolací senát skutečně vyhověl, když ženě uložil trest na samé spodní hranici trestní sazby, která byla od 15 do 20 let vězení až po výjimečný trest.

Co to ale ve skutečnosti znamená? Že člověk, který naplánuje vraždu miminka a provede ji, bude za nějakých deset let na svobodě?