Stefan Löfven

Stefan Löfven Zdroj: Reuters

Islámský extrémista se stal novým ministrem ve Švédsku. Většina lidí jen kouká

Nový švédský premiér za Sociální demokracií Stefan Löfven se stal terčem veřejné kritiky za údajné protežování islamistů ve strukturách švédské vlády. Kontroverze se odvíjí hlavně od postavy politika tamní Strany zelených Mehmeta Kaplana.

Zelený politik Mehmet Kaplan byl nedávno jmenován ministrem pro rozvoj bydlení a urbanismu. Jeho nástup do funkce se záhy stal terčem ostré kritiky bývalé předsedkyně sociálnědemokratických žen Švédska Nalin Pekgul, která v největších švédských novinách Dagens Nyheter prohlásila, že nový ministr Kaplan je islamista, jenž rozvíjí tajnou agendu, jak skrze působení ve vládě posílit islamismus ve Švédsku. Podle Pekgul nemá nikdo odvahu Kaplanovy názory veřejně kritizovat, aby nebyl obviněn z islamofobie a netolerance.

Nového švédského ministra provází pověst agresivního muže, který jakoukoliv kritiku muslimské víry či své osoby označuje za islamofobii. Například v roce 2006 zveřejnila švédská televize STV důkazy, že Kaplanem podporovaná Švédská muslimská rada je napojena na islámské extremisty z Muslimského bratrstva.

Kaplan se v roce 2010 také účastnil propalestinského projektu „Flotila svobody“, kterou organizovali islamisté z turecké organizace Humanitarian Relief Foundation, a která skončila ostrým střetem mezi členy Flotily a izraelskou armádou, která se snažila zabránit možnému dovezení zbraní extremistům do pásma Gazy.

Ke kontroverzím tohoto muslimského politika lze připočíst i fakt, že na semináři o islamofobii v Almedalen přirovnal švédské muslimy odcházející do oblasti Sýrie a Iráku bojovat po boku Islámského státu ke Švédům, kteří šli na pomoc Finům proti Sovětskému svazu. Kaplan také v rozhovoru pro turecká média prohlásil, že Švédsko uzná Palestinu jako stát a bude-li Alláh chtít, stane se východní Jeruzalém hlavním městem Palestiny.

Muslimové tvoří zhruba 6 procent obyvatel Švédska a jsou nejvíce zastoupeni ve Straně zelených a v sociální demokracii. Švédsko také patří k evropským zemím, které udělují nejvíce azylu lidem z muslimských zemí.

Autor je publicista