Největší porážky: Nabubřelý ministr Chládek, nevýrazný Prachař, Gajdůšková a TOP 09

Největší porážky: Nabubřelý ministr Chládek, nevýrazný Prachař, Gajdůšková a TOP 09 Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Největší porážky: Nabubřelý ministr Chládek, nevýrazný Prachař, Gajdůšková a TOP 09

Ministr školství Marcel Chládek působí někdy jako raketa, kterou někdo vystřelil a ona pořád letí a letí prostorem. Je všude, ale podle výsledku druhého kola Senátních voleb, také občas nikde. Právě Chládek je typickým politikem, který působí marketingově zdatně, ale konkrétní výsledky jsou slabší.

Na rozdíl od jiných navíc Chládek neobhájil mandát, přestože se mezitím stal ministrem vlády a mohl proto exhibovat v médiích jak potřeboval. Poměrně jasně ho porazila Zdeňka Hamousová z hnutí ANO. Bude zajímavé sledovat, zda z toho premiér Bohuslav Sobotka vyvodí nějaké závěry. To Sobotka udělat nechce, protože by přiznal v tomto bodě slabost vlastní vlády.

K zásahu v kabinetu by mohl přistoupit i Andrej Babiš, protože jeho ministr dopravy Antonín Prachař v Přerově neuspěl. Ten měl za sebou mohutné finanční zdroje, ani to mu však nepomohlo. Na rozdíl od Chládka měl ale Prachař daleko silnější protikandidátku, Jitku Seitlovou, jež zastupovala lidovce a zelené. Ovšem Prachařovo místo ve vládě je teď ještě více oslabené, protože guru hnutí ANO vidí, že jeho člověk není pro voliče žádným tahounem.

Sociální demokracii pak bude hodně bolet, že Alenu Gajdůškovou v obvodě Zlín porazil o 9 procent exponent bývalého režimu a exšéf JZD Slušovice František Čuba, který je v podstatě emisarem prezidenta Miloše Zemana. Problémem pro ČSSD je, že Gajdůšková je místopředsedkyní strany. A socialisté mezi svými ženami nemají žádný kloudný výběr. Nemluvě o tom, že nemají na výběr ženy, které by u nich měly pracovat podle kvót, které jsou nastavené.

Dost směšně pak působí prohlášení jihomoravského hejtmana Michala Haška, který považuje výsledek senátních voleb v jeho regionu pro ČSSD za dobrý. Jenže sociální demokracie ztratila i v Senátu jeden brněnský obvod, nebude mít v moravské metropoli primátora a je na cestě k dalšímu oslabování. Hašek si svým prohlášením chce prostě jen zachránit kůži před blížícím se sjezdem ČSSD.

Zcela tragicky pak dopadlo druhé kolo senátních voleb pro TOP 09. Nezískala vůbec nic, což svědčí o vážných problémech ve straně, které v minulých dnech vyvrcholily rozkladem základní organizace v Praze. Už prvním kolem neprošel ani jediný kandidát KSČM a okamurovského Úsvitu.