Matěj Hollan

Matěj Hollan Zdroj: Petr Topič / Mafra /Profimedia.cz

PETR SOKOL: Brno po volbách aneb Moravský Reykjavík Matěje Hollana

Brno od včerejška trochu připomíná islandské hlavní město Reykjavík před čtyřmi lety. Ještě více se dalekému městu na severu Evropy ale přiblížila městská část Brno-střed. Podobně jako na Islandu se zde totiž v komunálních volbách prosadilo politické uskupení, které bylo založeno jako recesistické, ale nakonec může zaujmout pozice na radnici a v případě středu města dokonce získat funkci starosty.

Žít radnici

V Reykjavíku takto triumfovalo uskupení s názvem Nejlepší strana, které slibovalo třeba, že zajistí nákup ledního medvěda do místní zoo, nebo ručníky zdarma v městských bazénech. Z odporu vůči tradičním stranám, okořeněném recesistickou kritikou jejich počínání, pramení také včerejší úspěch Matěje Hollana a jeho hnutí Žít Brno. Vše začalo děláním si legrace z politického stylu sociálnědemokratického primátora Romana Onderky a jeho velké koalice s ODS a končí nástupem do reálné politiky. Žít Brno je v tomto případě produktem politické situace v Brně, ale zároveň odrazem celostátního trendu, kdy lokální politická hnutí bez vazby na velké celostátní strany slavila úspěchy napříč republikou.

Rozprsknuté zastupitelstvo

Protistranická revoluce může být v druhém největším městě republiky dotažena do konce, pokud Žít Brno naplní svá povolební vyhlášení a spojí se do radniční koalice s překvapivým vítězem celobrněnských voleb – babišovským hnutím ANO 2011. Tomu se podařilo předběhnout velkého favorita voleb primátora Onderku z ČSSD.

Dosavadní šéf Brna sice neskládá zbraně a chce se pustit do koaličních jednání s cílem udržet se s primátorským řetězem na krku. Nahrávat mu může velká roztříštěnost zastupitelstva i blízkost s lidovci díky krajské koalici ČSSD-KDU-ČSL. I kdyby ovšem Onderka uzavřel spojenectví s lidovci, bude s potenciálním dvojblokem ANO-Žít Brno prohrávat 18 ku 20 a ve hře k dosažení většiny 28 křesel mu bude zbývat lovit již jen v řadách ODS (5 křesel), TOP 09 (4), zelených (4) a komunistů (4). Zelení však budou mít asi blíže k Hollanovi a komunisté se nesnesou s dalšími potenciálními partnery Onderkova spojenectví.

Primátorky

Favoritem na dosažení většiny může být proto spíše lídr ANO Petr Vokřál, který by mohl sociálním demokratům nabídnout „pražskou“ koalici kopírující celostátní vládní uspořádání (ČSSD-ANO-KDU- ČSL). To by mělo solidní většinu, ale může narazit na Onderkovu snahu se udržet v čele města. Vokřál ovšem může hrát i s kartou spojenectví s Holanem, zelenými a lidovci.

Poraženým brněnských voleb se vedle Onderky stala zejména tradiční pravice – strany ODS a TOP 09, které ve své bývalé výkladní skříni ztratily dohromady 14 mandátů a jsou v roli, kdy jen musí čekat, zda je někdo nebude potřebovat do hry o primátorský post.

Kromě sestavování koalice a její následného fungování bude v delším horizontu velmi zajímaví sledovat, jak se faktický vítěz voleb - Žít Brno – vyrovnává se vstupem do světa tvrdé politiky. Příklad z Reykjavíku napovídá, že podobná uskupení nemusí ve zdraví přežít ani jedno funkční období. Na druhou stranu platí, že Hollana nemá cenu podceňovat. Primátor Onderka by o tom asi mohl po tomto víkendu vyprávět své.....