Ivo Rittig

Ivo Rittig Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Trapná policejní štvanice na Rittiga

Pro policisty jakoby byla důležitější mediální prezentace toho, jak jsou hustý, než důkazní situace v konkrétních causách. Příkladem je halasné zadržení a následné propuštění lobbisty Iva Rittiga koncem minulého týdne. Byl zadržen a vzápětí propuštěn již poněkolikáté v tomto roce.

Především, aby nedošlo k omylu: Nemyslím si, že by Ivo Rittig byl svatý, že by všechny jeho obchody byly křišťálově průhledné, ani že policie nemá u tohoto známého lobbisty co vyšetřovat. Mrzí mne však, že místo relevantního vyšetřování policie volí svou mediální prezentaci a okázalé zatýkací akce. Pokud má policie v práci násilnou causu, kde hrozí, že podezřelý bude klást ozbrojený odpor, bude utíkat nebo se pokusí o sebevraždu, je samozřejmě na místě, aby jej ráno vytáhli z postele uniformovaní muži a v klepetech ho co nejrychleji dopravili do policejní cely, kde zůstane až do uvalení vazby. Pokud se ale jedná o diskutabilní obvinění bílých límečků, které se vleče léta, a bílé límečky spolupracují, je rozhodně levnější a adekvátnější, když ke sdělení obvinění přizve policista podezřelého telefonem, či mu pošle doporučený dopis. Lobbista Ivo Rittig neznásilnil dítě, nevyloupil banku a nehrozí u něj ani sebevražda, ani to, že bude na policisty střílet. Je podezřelý z ekonomické kriminality v causách, které jsou léta staré, spolupracuje s vyšetřovateli, a i kdyby byl vinen úplně ze všeho, z čeho je obviněn, tak jde - aniž bych zpochybňoval závažnost skutků, ze kterých je viněn - o nenásilnou, „papírovou“ kriminalitu.

Přesto za uplynulý rok, pokud dobře počítám potřetí policisté vytáhli Rittiga z postele - nebo se o to alespoň pokusili - a zabásli ho. Když se jim ho nepodařilo najít, tak mu zavolali, aby přijel, on přijel a zabásli ho následně. Pak putoval před soud rozhodující o vazbě, soudce vazbu zamítl a Rittig šel zbuzerovaný domů. V nynějším případě už ani státní zástupce vazbu nenavrhoval, jenom prostě Rittiga policisté zabásli, nechali skoro dva dny v policejní cele, a pak ho zase pustili s dalším obviněním.

Nemám naprosto žádné informace o cause, ve které byl Ivo Rittig v pátek zadržen. Pokud něco skutečně provedl, kradl, tak ať ho zavřou. Než se mu to ale prokáže, měla by policie pracovat na dokazování, shánění usvědčujících materiálů. Její postup ale spíše budí dojem, že více než vyšetřování Rittiga se věnuje jeho buzeraci. Jinak se opakované okázalé policejní zatýkání v místě bydliště, aniž by důkazní situace causy stačila na uvalení vazby, spíše ukazuje, že než o Rittiga jde policii o její vlastní reputaci. A že si na tom člověku prostě policie dělá dobré jméno u občanů. Ukazují tvrdou ruku. Bohužel ale na měkkých důkazech.

Takže prosím orgány činné v trestním řízení: Až budete zase chtít obvinit Rittiga, nebo kteréhokoliv jiného člověka - třeba paní Nagyovou nebo growshopy - udělejte to normálně, civilizovaně, doporučeným dopisem, a ne policejní akcí a zadržováním jako podle manuálu „Jak natočit americký thriller z policejního prostředí“. Daňoví poplatníci vás platí za to, abyste dokazovali trestnou činnost, ne za to, abyste zbytečně buzerovali veřejností neoblíbené osoby.