Británie Skotsko

Británie Skotsko Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Politici v Británii se hádají o sliby větší autonomie Skotsku

Po porážce zastánců skotské samostatnosti v referendu se politici ve Velké Británii přou, nakolik vážně mysleli své sliby větší autonomie pro Skotsko. Odstupující skotský premiér Alex Salmond tvrdí, že voliči hlasovali v referendu pro setrvání v Británii na základě falešných slibů.

V referendu o oddělení Skotska od Spojeného království, které se uskutečnilo minulý čtvrtek, hlasovalo pro jen 45 procent voličů, většina tak rozhodla, že Skotsko zůstane součástí společného státu. Referendu ale předcházela smršť slibů ze strany premiéra Davida Camerona i dalších politiků. Předseda vlády, aby navnadil voliče k hlasování pro setrvání ve Velké Británii, slíbil Skotům větší autonomii.

Teď se s tím bude muset vyrovnat. Skotsko má sice dnes svůj parlament, ale ani jeho kompetence nejsou pro místní obyvatele dostatečné.

Dlouholetý premiér Skotska a bojovník za osamostatnění Alex Salmond přiznal porážku v referendu a odstoupil z funkce premiéra. „Lidé, kteří byli přesvědčeni, aby hlasovali pro ne, byli oklamáni a podvedeni,“ uvedl ale nyní Salmond pro televizi BBC. Reagoval tak na současné spory o to, jestli sliby premiéra nebyly plané.

Cameron nyní podmiňuje větší daňové pravomoci pro Skotsko například požadavkem, aby i o daních v Anglii rozhodovali jen poslanci zvolení právě za Anglii. Zatímco Skotsko svůj parlament má, Anglie ho nemá a o zákonech platných v této části země rozhoduje celobritský parlament i za účasti poslanců zvolených za skotské obvody. Nápad, aby o anglických zákonech rozhodovali jen Angličané, se ale nehodí levicové Straně práce (Labour Party), která má tradičně hodně poslanců ze Skotska (dnes 40) a bez nich by mohla spory o daně v parlamentu prohrávat a oslabilo by to její pozice.

Jenže premiér Cameron Skotům před referendem slíbil, že jejich parlament bude moci rozhodovat i o daních. Ten má zatím jen pravomoc změnit daň maximálně o 3 pence na každou libru daně z příjmu fyzických osob, přitom ani tato pravomoc zatím nebyla skotským parlamentem využita.